Свят

Родината на рома Барбадос очарова с райски плажове

На острова е родена Риана, която е обявена за национален герой

Барбадос е райското място на земята, смятано официално за едно от 10-те най-красиви места в света. Почивката там дава ярки впечатления и невероятни емоции, които никога не могат да се забравят. Неземната красота на природата и невероятно комфортният тропически климат създават атмосфера на пълен релакс. Прекрасният свят на острова е просто мечтата за тропическо пътешествие.

Разбира се, основната атракция на Барбадос са неговите невероятно чисти и живописни плажове, снимки от които постоянно могат да се видят в списания и интернет. Но за любителите на открито има и интересни места за посещение, като природните резервати и националния зоопарк.

Флората и фауната там са невероятни и са истинско пиршество за очите. За да научи човек традициите, обичаите и характеристиките на местното население на острова – индианците – със сигурност трябва да отиде в древното село Тайроп Кат. Тук може да се видят как са живели тези невероятни хора преди и сега.

Мантон – пъстрата лимонена градина на Средиземноморието

Ботаническите градини Андромеда очакват любителите на красотата. Никъде другаде не могат да се намерят толкова редки и красиви растения. След няколко часа разходка из нея колекцията ви от снимки на фона на изумителни екзотични цветя ще се увеличи значително. А орхидеите са умопомрачителни.

Най-известният курорт в Барбадос е неговата столица Бриджтаун. Името на града говори само за себе си – градът мост. Именно поради това в древността е смятан за център на търговията с роби. Историята на Бриджтаун е много богата и днес всяка сграда, всяка стена е част от тази история, която е оцеляла и до днес.

След премахването на робовладетелската система Бриджтаун не престава да бъде основният „носител на хляба“ на страната, тъй като тук се отглежда захарна тръстика в огромни количества. Днес градът, разбира се, е признат за туристически център, където идват хора от цял свят.

Основан е през първата половина на 17-и век и дълго време е център на търговията с роби в Западна Индия и е част от британската колония. Днес Бриджтаун е седалището на правителството на Барбадос и в него са офисите на най-големите компании. Колоритният град е застроен с къщи в колониален стил, съчетан с модерните тенденции, има и тесни улички, магазини за ром и уютни кафенета.

барбадос
Снимка: Pixabay

Сигурно няма меломан, който да не знае, че поп иконата Риана е родена точно тук – в Барбадос. Малката карибска държава преди време заяви желанието си да отхвърли суверенитета на кралица Елизабет Втора и през 2021 година стана република, като обяви звездата за национален герой. В столицата всеки вече може да се разходи и по „Риана Драйв“, както преди няколко години бе кръстена улицата, на която е отрасла носителката на „Грами“.

Остров Икария – синьо-бялата приказка на столетниците

Забележителностите са изненадващо много за размерите на острова, наречен Брадат, заради гъстите корени на „брадатите“ смокинови дървета по крайбрежието. Така го виждат испанските мореплаватели, които в самия край на 15-и век стигат до все още непознатия остров, отдалечен на няколко мили от дъгата на Малките Антили в Карибско море.

На брада напомня дори морската пяна, която се разстилала по кораловите рифове на безлюдния остров, останал незаселен главно поради отдалечеността си от другите Карибски острови. В миналото в отделни периоди е бил обитаван от различни индиански племена.

Островът се появява за първи път на испанска карта през 1511 година. Португалците също идват на острова през 1536 година, но се задържат едва няколко години, като приносът им е снабдяването им с месо чрез развъждане на диви свине. Първите, които трайно остават там, са англичаните и техните роби. Приема се, че Барбадос е официално заселен през 1627 година.

Колонизацията му оставя богато наследство във всяко отношение – икономическо, архитектурно, културно. Съхранените стари сгради на острова, построени с материал от кораловите варовикови скали, са преобладаващо в джорджиански и викториански стил, заради което островът е наричан и Малката Англия.

Катар: Какво да видим в перлата на Близкия изток

Парламентът в Бриджтаун, както и площадът срещу него, който до 1999г. се нарича „Трафалгар Скуеър“, са умалени копия на тези в Лондон. На площада също се е издигала статуя на адмирал Нелсън, донесъл няколко важни победи на Короната, включително и битката при Трафалгар през 1805г., в която загива. Любопитното обаче е, че статуята в Бриджтаун, издигната през 1813г., е с около 30 години по-стара от лондонската. От 3 години обаче тя е демонтирана и свалена, заради ролята му в търговията с роби.

От площада можете да влезете в търговската зона на града, където има множество бутици и магазини със стоки от цял свят. Основната църква на града, катедралата „Свети Михаил“, е построена в стила и традициите на английска архитектура от началото на 17-и век. Градът има красив стар кралски парк. На територията му има градски театър, а наблизо расте местна забележителност – огромно дърво баобаб, чиято възраст е повече от 1000 години.

Но островът е много повече от партита с ром и живописна природа. Барбадос омагьосва също с богата история и култура, както и с автентични карибски преживявания, а курортите му са на световно ниво. Плуването с костенурки оглавява списъка на задължителните преживявания там. Сафарито с джип също е приключение, в което ще преминете през тропически гори и край чаровни стари къщи в различни цветове – розово, мента, праскова и лимон.

Интересните места за посещение са много, като сред тях са Резерватът за диви животни, паркът „Фарли хил“ – любим декор за снимане на филми, подходящият за дайвинг подводен парк „Фолкстоун“.

Най-голямата пещера на Карибите Харисън е едно от чудесата на Барбадос и датира от 1975г. Преоткрита е от Оле Соренсен и Тони Мейсън през 1976г. Подземната екскурзия се състои от пътуване със специално оборудван трамвай, който се захранва от слънчеви панели, през най-вълнуващите места – „Голямата зала“, висока над 30 метра, и Селото, пещера с невероятни водопади, необичайни сталактити и сталагмити. Вслушайте се в шума на потока и разгледайте отблизо скрития под земята отразяващ басейн, в който тече чиста и бистра вода, която е истинско съкровище.

Автор: Мария Стоева, в. „Галерия“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button