Новини

Рекорди в Хърватия след еврозоната: Скок на туристите и още по-солени цени

Повече от 9 милиона души са посетили Хърватия тази година, според хърватското министерство на туризма. Тази цифра е 12 процента увеличение спрямо 2022 г.

Това означава, че приходите на туристическия сектор са по-високи, отколкото през 2019 г., когато туристите почти изчезнаха поради COVID.

Край на хотелските плажове в Хърватия

Според правителството в Загреб причината е проста – Хърватия се присъедини към еврото и Шенгенската зона в началото на тази година.

„Еврозоната направи всичко по-лесно за туристите. Не е нужно да търсят обменни бюра, не е нужно да проверяват курсовете“, казва Антонио Мишкович, който работи в един от най-големите яхт клубове в Адриатика, предава „Евронюз“.

Но това не е толкова добра новина за местните: „Мисля, че за хората, които живеят тук, това беше голяма промяна. Те все още се опитват да се адаптират към новите цени.“

След Шенген: Рекорден туристически сезон в Хърватия

Много търговци в туристическата гореща точка Трогир казват, че не вярват на данните на министерството. Казват, че има поне 20-30 на сто по-малко туристи от миналата година.

Какви са разходите за живот в Хърватия?

Много хървати трудно се справят с инфлацията. Тя достигна своя връх от 13,5 процента миналия ноември и докато постепенно намаляваше, имаше скок през януари, когато Хърватия премина към еврото. Сега тя се е спряла на 7,6 процента.

Тъй като туризмът представлява 20 процента от БВП на Хърватия, доброто представяне е жизненоважно за страната.

Магазините в Хърватия вече няма да работят в неделя

За момента обаче изглежда има голяма разлика между това, което местните чувстват и това, което показват цифрите.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button