Новини

Пускат кабинков лифт от Которския залив до планината Ловчен

Кабинковият лифт, който ще свърже живописния Которски залив с планината Ловчен, започва превози от 14 август Цената на еднопосочно пътуване за възрастни ще бъде 13 евро, а двупосочният билет ще струва 23 евро. Предвижда се намаление за хора с увреждания. Цената за детските билети ще е значително по-ниска, а возенето за деца до две години – безплатно, съобщава БТА.

От компанията, която експлоатира съоръжението, уверяват, че неговата конструкция, както и проверките за безопасност и протоколите, отговарят на най-високите световни стандарти.

Маршрутът на кабинковия лифт започва от Дуб, който се намира на територията на община Котор, и води до връх Кук в планината Ловчен, на 1348 м надморска височина.

Защо котетата се превърнаха в символ на Котор

Проектираният капацитет на съоръжението е 48 гондоли, които превозват до 1200 пътници на час, докато времето за пътуване от станция Дуб до станция Кук ще е под 11 минути.

Правителството на Черна гора подписа споразумение през декември 2021 г. – в размер на 20 млн. евро, с местна и с италианска компания за изграждането на „Которско – Ловченски лифт“, припомнят черногорски медии.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button