Новини

Превръщат пирамидата в Тирана в основна туристическа атракция

Тирана отбелязва четирикратно увеличение на броя на чуждестранните туристи, превръщайки се във важен фактор в туристическата индустрия.

По време на среща с екскурзоводи кметът на Тирана Ерион Велиай подчерта, че този „бум“ в туризма идва след инвестициите и промяната, които Тирана преживя, за да привлече вниманието към най-емблематичните си райони, площад „Скандербег“, Новия Пазар и замъка на Тирана.

„Особено миналата година, когато държахме титлата „Европейска младежка столица“ или тази година, когато носим титлата „Спортен град“, трудно влизах и излизах от общината заради групите туристи в града. Имах чувството, че живея във Вавилон, чувайки групи от туристи да говорят разни езици. Накратко, вярвам, че туризмът в Тирана днес е в най-добрия си вид. Така че, освен всички неуспехи, с които се сблъскваме, този град никога досега не е бил по-добре“, каза Велиай.

Нова платформа улеснява пътуващите до Албания

Кметът на Тирана изброи някои от основните туристически атракции, които са обновени наскоро, като изтъкна Пирамидата, която според него скоро ще бъде сред трите най-посещавани места в Тирана, предава БТА.

„Не мога да повярвам, че е минала година, откакто не сме добавили нов обект, където наистина си струва да заведем туристите. Започнахме с „Къщата на листата“, продължихме с „Новия базар“, със Замъка на Тирана и тук има редица от така наречените „туристически капани“. Убеден съм, че Пирамидата ще бъде атракцията, ако не най-инстаграммното място, то поне сред трите най-привлекателни атракции за туристите. Това е 360-градусов балкон на Тирана“, каза Велиай.

Кметът на Тирана добави, че други два нови обекта, които си струва да бъдат посетени от туристите, са „Сараджет“ (кварталът на жените), който е отчужден от общината и ще бъде превърнат в Етнографския музей на Тирана и къщата на Либоховитеве. Междувременно се работи по възстановяването на къщата „Дритъро Аголи“, както това стана с „Къщата на листата“ и с къщата „Исмаил Кадаре“.

Какво да видим и правим в Албания през зимата

За дестинации отвъд центъра на албанската столица кметът й подчертава възможностите за пешеходна разходка.

„На „Новия булевард“ работата се фокусира върху създаването на повече пространство за разходки и така наречените „линейни паркове“. В други случаи се наложи да направим корекция в градоустройствения план като например на булевард „Зогу I“, друга улица, която е много посещавана, където премахнахме всички паркинги“, обясни кметът на Тирана Ерион Веляй.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button