БългарияНовиниСливен

Преобразяват лифта от Сливен до Карандила

Проект ще преобрази пътническата въжена линия, свързваща Сливен и Карандила. Откритият лифт над „Сините камъни“ от години се нуждае от ремонт. Това ще се случи по проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Сливен.

Целта на проекта е градът на стоте войводи да се превърне в успешна туристическа дестинация, съхраняваща българската история, култура и природа, предлагаща на своите гости разнообразни възможности за обогатяване на познанията, спорт и почивка.

От Сливен до Карандила – с лифт над „Сините камъни“

Освен ремонт на лифта по проекта ще бъдат възстановяван и реставрирани редица обекти. Ще бъде възстановен автентичния облик на улични и тротоарни настилки пред исторически обекти. Ще бъде закупено оборудване и обзавеждане за обектите.

Също така ще се направи дигитализация на артефакти, създаване на дигитална карта и интерактивен модел с всички забележителности на Сливен.

Основните национални обекти, залегнали в концепцията са къщите музеи на „Хаджи Димитър“, „Добри Чинтулов“ и „Сливенски бит“, Държавна сукнена фабрика/Затвора(Първата текстилна фабрика на Добри Желязков), Тракийската гробница в с. Калояново и историческото място „Кушбунар“ на Карандила.

Как крепостта „Туида“ се превърна в „сърцето“ на Сливен

Основната цел е разработване и маркетиране на цялостен, интегриран и жизнеспособен туристически продукт на Община Сливен със значителен туристически потенциал, привличащ голям брой посетители за осигуряване на финансова устойчивост, опазване и популяризиране на културното наследство.

Също така се предвижда провеждане на успешна маркетинг и комуникационна кампания на интегрирания туристически продукт на Община Сливен – създаване на туристически-културен център в сградата на Общината, подобряване на представянето на туризма в традиционните и онлайн медиите/порталите чрез анализи и обновяване на съдържанието.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button