България

Плажът край Никопол – тайното райско кътче на река Дунав

Може ли едновременно да се озовем на Малдивите и по поречието на река Амазонка? Оказва се, че в България има такова място, обединяващо като визия тези две туристически дестинации. Плажът край град Никопол на Дунав и каналите по реката могат да съперничат на най-екзотичните световни дестинации за алтернативен туризъм и тепърва набират популярност и се разработват от местни ентусиасти.

Река Дунав на Никополския архипелаг е изключително красиво и пълноводно място в това време на годината. Като се отдръпнат водите е българските Малдиви.

Никопол е град с по-малко от 2000 жители. В миналото е символ на българска марка батерии. До това място се стига бавно, заради липсата на първокласен път. А и градчето, за жалост, е със затихващи функции. Но край бреговете на река Дунав се случва нещо различно. Двама мъже ежедневно кръстосват поречието, защото така дават на себе си духовна храна, а отскоро са заразили и туристи, не само от България.

Възраждат туризма в Дунавския регион с винена карта

Синан Гавазов 15 години изпълнява ролята на туристически и риболовен гид по река Дунав и показва смайващи картини, и малко известни забележителности като раннохристиянска църква, до която се стига само по вода. „Една от забележителностите, които видяхме е скалната църква Св. Стефан. Раннохристиянска от 3-4 век след Христа. Руши се. Скалата е варовик. В най-цветущия си период е била много колоритна, като селище на монаси. Имало е дървени нарове, където монасите са спели“, казва Гавазов.

В началото на Никополския архипелаг първият остров се нарича Градина. Там се приготвя рибена чорба по автентична дунавска рецепта. „Минимум два вида риба трябва да има в тази чорба. Колкото повече риби има, толкова по-вкусна. Тук има най-хубавите риби – сом и бяла мряна“, споделя той. Бялата мряна е приготвена и на скара, предава Нова.

Всички деликатели са приготвени от съпругата на Синан, която часове по-рано е пристигнала на острова, за да подготви кулинарната атракция. Домакините ни съжаляват, че в този период на годината не могат да се видят красивите плажовете, оприличени на Малдивите.

Дунав е пълноводна в този период на годината и пясъците са под вода. „Пясъците са километрични, девствени, не е стъпвал човешки крак. Точно тук се оформят. След месец, месец и половина, тази водна преграда между нас и българския бряг е пясък. Съвсем близо е идеята да ги предлагаме като форма на алтернативен туризъм“, обясни Гавазов.

Започват ежедневни разходки по Дунав с реновирания кораб „Русчук“

И докато никополските пясъци може да видим само на снимка от миналогодишния период, то друго място по реката, сравнено с Амазонка, е на разположение. Прехвърляме се в лодката на Бисер Пасков, който освен гид, почитател на моторните спортове, рокер е и свещеник. Приема своята мисия да популяризира Никопол и забележителностите по река Дунав по библейски.

„Забравяме да се наслаждаваме на това, което ни е дадено от Бога. Човешкият живот е кратък. Миг от вечността, както е написано в Светото писание. И Христос е казал: Утрешният ден не съм го обещал на никого. Днешният ден е моментът да се насладим. Всеки ден виждаме островите по различен начин. Обилна растителност, цветове на дървета, избуяват треви, после изгаряне и настъпване на есен. Всеки ден е с неговата красота. И наистина хората да видят една девствена природа, където няма човешка намеса, защото, където има човешка намеса – нещата се опорочават“, споделя Бисер Пасков. Той влиза с лодката си в никополските канали на Дунав. Мястото е с особена красота и може да се конкурира с Амазонка.
След два часа по дивите места в река Дунав, се връщаме обратно в Никопол с обещанието, че ще върнем отново, когато пясъците на българските Малдиви се появят.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button