България

Паметникът Бузлуджа – едно от най-интересните изоставени места в света

Паметникът на Бузлуджа (официално име Дом-паметник на БКП) е популярното име на най-големия идеологически монумент на тоталитарния комунистически режим в България.

Архитектурата му е описвана като жертвен поднос и колона, символизиращи разгърнат флаг и венец в чест на Българската комунистическа партия. Издигнат е през 1981 г. на връх Хаджи Димитър. До паметника са прекарани асфалтови пътища от връх Шипка и от главния път Стара Загора – Русе.

бузлуджа
Снимка:Evgeni Gavazov

Художественото оформление на Дома-паметник отнема 18 месеца и в него взимат участие над 60 творци.

След падането от власт на Тодор Живков и политическите промени в България от ноември 1989 г. състоянието на паметника се влошава драстично.

бузлуджа 2

През 1992 г. паметникът е одържавен по Закона за одържавяването на имуществото на БКП и запечатан.

Сградата започва да се руши, чупят се стъкла, изкъртват се мозайки, орнаменти и други елементи от конструкцията на паметника.

Стара планина – красота, величие и богата история

През 2020 г., след като две години доброволци събират средства, започва реставрация на монумента, предава NOVA. Благодарение на усилията им уникалните мозайки бяха спасени и защитени преди началото на зимата.

Мозайките на Бузлуджа, разположение на 1000 кв. м, са най-голямото пано от такъв вид в Европа. Състоянието им обаче беше катастрофално, а за съхранението им бяха изградени предпазни съоръжения около тях, пише Една.бг.

бузлуджа 1

„Преди две години, преди да започне проектът, мозайките бяха в критично състояние, те буквално се разпадаха, имаше реален риск, да ги загубим безвъзвратно. Сега сме изключително щастливи, че мозайките и в двата кръга са стабилизирани и предпазени от защитния навес. Успяхме да завършим навреме преди зимата”, обясни Никифор Харалампиев, който е гл. асистент в катедра „Реставрация” на Националната художествена академия. Само за външния мозаечен кръг са използвани 600 кв. м. специализиран текстил, който да предпазва от вятър и влага паната.

Монументът на връх Бузлуджа няма статут на паметник на културата. Въпреки всичко паметникът попада в класацията „Най-красивите изоставени места в света“, като запечатва в себе си спомена за една епоха.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button