
Във Франция отвори врати първият бар за тирамису, където всеки може сам да създаде десерта на своите мечти. Официално тирамисуто се появява през 60-те години на миналия век в ресторант в Тревизо, Северна Италия, но една от най-пикантните истории разказва, че то е изобретено в публичен дом. Твърди се, че този енергиен десерт, който съдържал захар, белтъци и кафе се сервирал на клиенти, за да възстановят силите си след … интензивни усилия.
Така или иначе едно е сигурно – тирамисуто е създадено да създава настроение! Точно такава е идеята и на италианката Сара, която отвори в Ница първия бар за тирамису в страната, предава Нова.
Как се приготвя истинско италианско тирамису
Меки, сочни бишкоти, напоени в прясно кафе, покрити с пухкави пластове маскарпоне. Днес тирамисуто е много повече от десерт. В Италия, всяко семейство има своя тайна рецепта, всеки регион – свой вариант, а в бара на Сара клиентът е шеф на собственото си тирамису.
„Омръзна ми да ям класическо тирамису в ресторантите. Така с моята партньорка Алисън създадохме първия тирамису-бар в Ница, който ви позволява да съставите тирамису според вашите вкусове и желания на момента. Според настроението ви за деня. Имате списък със съставки и гарнитури, които избирате и композирате сами“, разказва Сара Лазарини, собственик на бар за тирамису.