Новини

Нови правила правят преместването в Дания още по-лесно

Недостигът на работна ръка в цяла Европа улеснява намирането на работа като работник извън ЕС . Дания е последната страна, която разхлаби имиграционните си правила в опит да привлече международни таланти.

Чрез понижаване на изискванията за минимална заплата, разширяване на бързата схема за разрешителни за работа и отваряне на повече работни места за чужденци, скандинавската нация улеснява компаниите да наемат работници извън ЕС.

Страната също така предоставя на чуждестранните студенти, учещи в страната, удължен период за търсене на работа след завършване на тяхната университетска степен.

Измененията в датския Закон за чужденците, приети от парламента на 23 март, ще влязат в сила на 1 април.

Недостигът на работна ръка в Дания: Кои позиции трябва да бъдат запълнени?

Подобно на много страни в Европа, Дания изпитва недостиг на работна ръка. През първите три месеца на 2022 г. 42 процента от компаниите в Дания съобщават за предизвикателства при наемане на персонал, според Европейската комисия.

На 1 януари Дания актуализира своя положителен списък за хора с висше образование и своя положителен списък за квалифицирани работници, като и двата описват подробно професиите, изпитващи недостиг на работници в страната, предава Евронюз.

Ако ви бъде предложена работа, включена в тези списъци, можете да кандидатствате за датско разрешение за пребиваване и работа.

Страната изпитва особено недостиг на професионалисти в областта на науката, инженерството, здравеопазването, преподаването, ИТ и финансите, които са образовани до степен.

Преместването в Германия става по-лесно с нова визова схема

За да кандидатствате за пребиваване за работа, която попада в този списък, трябва да представите доказателство за вашата образователна квалификация. Обикновено се изисква бакалавърска или магистърска степен.

Списъкът на квалифицираните работници се фокусира главно върху асоциирани професионалисти и чиновници в областта на науката и инженерството, бизнеса и администрацията, счетоводството, социалните грижи. Включва също метал, машини, строителство и търговия.

Въпреки че списъците се актуализират два пъти годишно, според новите правила работните роли ще останат в списъците две години вместо шест месеца.

Как Дания улеснява чужденците да работят там?

Освен че разширява списъка с длъжности, за които чужденците могат да кандидатстват, Дания улеснява компаниите да наемат граждани на трети страни.

Прагът на заплащане ще бъде намален, така че да има повече работни места за чужди граждани.

Съгласно новото ограничение чуждестранните граждани, печелещи най-малко 375 000 датски крони (50 344 евро), ще могат да кандидатстват за разрешителни за работа и пребиваване. В момента тя е определена на 465 000 DKK (62 434 €).

Датските компании, които искат да наемат чужденци, могат да кандидатстват за бързо сертифициране. Това им осигурява по-бързо обработване на разрешителни за работа и по-гъвкави условия за служителите.

В момента компаниите трябва да имат 20 служители на пълен работен ден, за да кандидатстват за този сертификат. Съгласно новите изменения това намалява до 10 служители, отваряйки схемата за повече компании.

Дания също така разширява своята схема за стартиране на фирми за граждани на трети страни. В момента е отворен само за предприемачи , които се надяват да създадат нов бизнес в страната.

От 1 април то ще бъде разширено за тези, които вече притежават бизнес в Дания и тези, които притежават бизнес извън страната и искат да отворят клон в Дания.

Чуждестранните студенти ще имат повече възможности да останат и работят в Дания

Чуждестранните студенти, които учат в университети в Дания, също се насърчават да останат след края на дипломата си.

Те автоматично ще получат тригодишен период за търсене на работа след дипломирането си.

През това време ще им бъде разрешено да търсят работа и да живеят в страната, без да е необходимо да кандидатстват за отделно разрешение за пребиваване.

Понастоящем новозавършилите имат право да останат само две години.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button