АктивностиКласацииСвят

Надолу по склона: Ски пистите по света, които си струва до посетим

Ски спортът е едно от най-обичаните зимни занимания. Милиони хора по света чакат с нетърпение да спадне първият снюг и се отправят към планините. Ние ще ви предложим няколко отлични места за каране на ски в чужбина, където има еднакво добир условия и за начинаещи, и за напреднали скиори, а изборът, разбира се, оставаме на вас.

Цермат, Швейцария

Той може да ви се стори много малък, но по височина превъзхожда другите курорти в Алпите и се слави като едно от най-добрите места в Европа за ски. Селището се намира на границата с Италия, сгушено между няколко от най-високите планини в Алпите: връх Дюфур (4634м) и връх Матерхон (4478м).

Курортът работи през цялата година и предлага писти с различна година сложност на спускане. Другото, което можете да опитате тук, е парашутен спорт, алпинизъм, кънки, спускания с шейна, тенис, голф и боулинг. Над 30 планински ресторанта пък предлагат разнообразие за всеки вкус и наистина могат да ви накарат да забравите за натрупания през деня глад. А самият Цермат е свободна от автомобили зона и няма какво да наруши тихия планински уют.

На пистите:

Максимална височина: 3820м.
Вертикално спускане: 2200м.
Обща дължина на трасетата: 245км
Най-дългият склон: 13км
Брой на лифтове и планински железници: 73

Вейл, САЩ

Мястото си е спечелило непоклатимата репутация на легендарен планински курорт, благодарение на огромното разнообразие на местата за спускане. Вейл е вторият по големина ски курорт в Северна Америка и, заедно със съседния чаровник Бийвър Крийк, той е прекрасно място за незабравими зимни приключения.

За разлика от познатия на всички ни Астен, мястото ще допадне на тези от вас, които повече се интересуват от зимните спортове, а не от блясъка на почивката. Гледките са меко казано очарователни, а слънцето тук свети триста дни в годината. Единственият недостатък на курорта е, че той предлага най-скъпите в света лифтове, но пък със сигурност ще знаете за какво плащате.

Къде в Австрия може да карате евтино ски?

Опашките пред тях имат една особеност: направени са два подхода към лифта – единият за групи, другият за „самотни“ скиори.

На пистите:

Вертикално спускане: 1051м
Максимална височина: 3530м
Брой трасета: 193
Лифтове: 34

Санкт Антон Ам Арлберг, Австрия

Пистите тук са най-вече за изключително добре подготвени скиори, защото голяма част от склоновете са много сложни за начинаещи. Санкт Антон е най-добрият избор за решителните и авантюристите, които обичат риска и спускането извън обозначените за целта места. Но това не означава, че тук няма нищо друго освен писти и опасни местности.

Веднага след като се настаните в някое от кокетните хотелчета и си изберете писта, която ви е по вкуса, можете да се отдадете на най-различни забавления. Море от сняг, слънце, прекрасна лифт система и не толкова голяма блъсканица, като по другите курорти, освен в празничните дни и през уикенда.

Ски спортът в Санкт Антон става популярен в началото на 20-и век, а през 1904 собственикът на хотел Post открива и първото в света ски училище. Днес селцето предлага и разнообразие от закрити басейни, боулинг, билярд, тенис или скуош. Също така тук има десетки ресторанти, нощни клубове, магазини, а една от най-красивите сгради е на „Музея на ски спорта“.

На пистите:

Вертикално спускане: 1510м
Максимална височина: 2811м
Обща дължина на отбелязаните трасета: 262м
Лифтове: 130м
Ресторанти: 18

Гулмарг, Индия

Това място не е толкова добре поддържано, колкото Цермат, но носи своето очарование и красота с неповторимите гледки на Хималаите. И въпреки многото и висококачествени предлагани услуги и възможности, цените не са високи. Курортът е разположен в щата Джаму и Кашмир на височина 1400-4250 м и на 46км от летище Шринагар.

Тук се намира най-високата въжена линия, която ще ви издигне на почти четири километра височина. Хотелите определено предлагат комфорт, а ресторантите – вкусни местни ястия. Ски сезонът започва през декември и продължава до края на април. Първият ски клуб тук е отворен от двама британски офицери през 1927г.

Великата въжена линия:

Максимална височина: 3979м
Вертикално спускане: 1350м
Обща дължина на отбелязаните трасета: 70 км
Най-дългият склон: 2,2км
Лифтове: 6

Шаломи, Франция

Разположен на над 1000 метра височина, ски паркът в Шаломи е обграден от внушителни снежни гиганти. Той безспорно е най-хубавият курорт във Франция. Казват, че най-красивите гледки към Монблан се откриват от най-връхната станция на въжената линия Бревен.

Шамони включва пет ски курорта, които разполагат с различни по сложност писти. Известната въжена линия Aiguille du Midi ще ви качи на височина 3842м, а развитата инфраструктура няма да остави да скучаят тези, които не искат да прекарват цялото си време по заснежените склонове – алпинистки преходи, разходки из ледниците, полети с парапланер.

Тъй като тук се провеждат за първи път Зимните олимийпски игри, мястото има и своята история и забележителности. Можете да се запознаете с тях, ако се откажете за няколко часа от карането на ски и се запишете на някоя от предлаганите екскурзии.

На пистите:

Максимална височина: 3842м
Вертикално спускане: 2807м
Дължина на отбелязаните трасета: 150км
Най-дългият склон: 21км
Лифтове: 47

Портильо, Чили

Тук снежната покривка достига до 7 метра. Самият куррот е един от най-старите в света, заел 160 километра от Сантяго в Андите. В същото време, в което други подобни места се превърнаха в гигантски комерсиални центрове, с чилийското Портильо не се е случило нищо подобно. Един хотел, няколко къщички и никакъв нощен живот – цялото внимание е насочено към зимния спорт.

Къде да караме ски в Европа този месец

Ски сезонът започва през юни и продължава до началото на октомври. Заради ограничения брой гости, които могат да се настанят тук, курортът повече прилича на закрит частен клуб, скрит междуп ланините и изумрудените води на зерео Лагуна дел Инка. Портильо придобива, световна известност през 1966 година, когатот там се провежда Световното първенство по ски, а години след това – през 1978 година, пак тук е подобрен рекордът за най-бързо спускане  – с 200 км./ч.

На пистите:

Максимална височина: 4020м
Отбелязани трасета: 23
Най-дългият склон: 2,5км
Лифтове: 13

Уистлър Блеккомб, Канада

С девет метра снежна покривка, това място, още преди провеждането на Олимпийските игри през 2010 година, успява да си спечели името на един от най-добрите курорти в Северна Америка.

Намира се на 120 километра на север от Ванкувър, а планината Блеккомб е сборище на сноубордистите в Британска Колумбия. Снежнобели ланшафти, мощна система от лифтове и канадско очарование са големите достойнства на тази локация. Пейзажът се допълва от статуята Иланаак, което в превод от езика на коренното население в Канада – инуктитут, означава „приятел“.

Сезонът започва през ноември и свършва през юни, като през цялото това време на ваше разположение са 200 ресторанта, а също и многобройните магазини.

На пистите:

Максимална височина: Уистлър 2182м, Блеккомб – 2240м
Вертикално спускане: Уистлър – 1530м, Блеккомб – 1609м
Отбелязани трасета: Над 200
Най-дългият склон: 11 км
Лифтове: 39

Източник: Сп. „Дестинации“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button