Свят

Мраморните пещери на Патагония

Смята се за най-красивата пещерна мрежа в света, Cuevas de Marmol (Мраморната пещера) е 6000-годишна скулптура, изсечена от разбиващите се вълни на езерото Генерал Карера в Патагония в Южно Чили. Наричана още Мраморната катедрала, сложните пещери са част от полуостров, изработен от твърд мрамор, заобиколен от ледниковото езеро Генерал Карера, което обхваща границата между Чили и Аржентина.

Въртящият се модел във вътрешността на пещерата е отражение на лазурните води на езерото, които се променят в зависимост от водните нива, продиктувани от времето и сезона.

Marble Caves 2
снимка: Pixabay

Посетителите са очаровани от уникалната способност на Мраморната пещера постоянно да променя външния си вид. В началото на пролетта плитките води са тюркоазени и създават кристален блясък срещу въртящите се стени на пещерите. През лятото нивата на водата се повишават и създават наситен син оттенък, който придава на пещерата уникална неземна сянка. Нивата на водата са значително засегнати от замръзването и топенето на околните ледници. Също така е от тези ледници, където езерото поема фините утайки, които почиват върху коритото на езерото.

За да стигнете до пещерите, човек трябва да се впусне в дълго и трудно пътуване, започвайки от полет до чилийската столица Сантяго. След това посетителите трябва да пътуват 800 мили по главни магистрали до следващия голям град Койайке, последвано от 200 мили шофиране по груби черни пътища към езерото.

И накрая, за достъп до пещерите е необходима лодка. Но въпреки че пътуването е дълго и предизвикателно, мнозина са съгласни, че очарователната красота на пещерите определено си заслужава усилията.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button