Свят

Мостар – романтика и история

Най-големите красоти в Босна и Херцеговина са от времето на Сюлейман Велики

Мостар е един от най-романтичните градове на Балканите, някои дори го сравняват със средновековна приказка. Ако човек иска да попадне сред красота и история, точно това е мястото, което може да задоволи напълно желанието му. Той е перлата на Босна и Херцеговина и се простира от двата бряга на река Неретва.

Името му според местните легенди се дължи на неговия Стари мост 

Той е най-голямата забележителност, украсяваща не една картичка, символ на здравата и неразвита връзка между етносите.

Дотук може с лекота да се дойде с кола – от София са само 700 километра или пък да се отиде със самолет до Загреб или Дубровник. Оттам с автобус се стига до този изключително живописен град.

На фона на синята и спокойна вода се оглежда същият този каменен мост, строен от султан Сюлейман Великолепни, превърнал Константинопол в Истанбул. Всъщност историята започва далеч в миналото, когато съоръжението все още е от дърво.

През 1557 година като глава на Великата Османска империя Сюлейман решава, че дървеният мост не удовлетворява нуждите на все по-разрастващия се град и за около 10 години се издига каменен на същото място. В двата му края стърчат и до днес кулите Хелебия и Тара, които са също от камък и имат пердназначение да го защитават, те са неговата стража. Затова са наречени от местното население „Пазителите на моста“ или „мостари“, откъдето идва и името на града.

мостар

Съоръжението е завършено през 1566 година от османския архитект от християнски произход Синан, известен като Коджа Мимар Синан ага. Друга легенда пък приписва авторството на архитектурния шедьовър на Мимар Хайредин.

С какво мостът в Мостар привлича толкова много туристи

Стари мост е дълъг 30 метра, а в най-високата си точка се издига на 20 метра над река Неретва. Любопитна подробност е, че при построяването си през 16-и век е най-големият мост с такава арка в света.

Той обаче има и по-нова история. Той става основен обект на атаките по време на войната в Босна. Така през 1993 година хърватите изстрелват над 60 снаряда, за да атакуват мюсюлманското население в града. Разрушенията и до днес напомнят за тази безумна война, в която брат убива брата си.

Днес обектът е реставриран – направен е с автентичните камъни от стария каменен мост. Освен живописната стойност, която има, е уникален и историческият почерк на това място. То е стожер на грешките на обществото, които не бива да бъдат забравяни и допускани отново. Днес Стари мост е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. През 2004 година е открит тържествено.

Скачането от него е вековна традиция на мостарската младеж, която в наше време вече се е превърнала в спорт. Гледайки дъното на реката отвисоко, инстинктът за самосъхранение се активира, но участниците обичат екстремните емоции.

Река Неретва има вода с нереален изумруден цвят, силно течение и гигантски остри камъни на дъното. Зрелището с хвърлянето на гмуркачите е страхотно и е почти ежедневие – по традиция е добре да им се оставят за късмет дребни монети.

Друга зебелжителност е музеят на самия Стари мост

Да дойдеш в Мостар и да не го посетиш, няма как да се случи. В него е събрана цялата му история, видеото за неговата реставрация и въобще всичко, което го представя.

Къщата в турски стел „Муслибегович“ е друга местна атракция. В нея дори може да се пренущува. Тя е на над 300 години и там се помещава експодиция за бита на коренното население на града. 

Джамията „Карагьозбей“ и Историческият музей са други забележителности, заслужаващи внимание. Музеят помещава различни експонати от многото лица на този град. Епохите тук се представят и чрез снимки, които са много любопитни. Джамията е масивна каменна сграда, символ на толерантността в региона.

Не по-малко известна джямия е Коски Мехмед паша. Тя е считана за най-красивата в цяла Херцеговина. Построена е през 1618 година и подобно на Стария мост претърпява големи щети по време на войната в Босна и трябвало да бъде възстановена. Тя е малка и хубава, но основното й предимство е нейното разположение – само на 150 м северно от моста, на самия ръб на речния бряг, предлага спираща дъха гледка към Стария град, особено от върха на минарето.

Пазарът в Стария град е невероятно преживяване. Там има изобилие от сувенирни магазини. Доста напомня на Капалъ чарши в Истанбул.мостар стар град

Ако искате да видите останки от войната от 1990 година, има няколко обекта.година има няколко обекта. Сред тях са снайперистката кула, двореца на Тито и сградите по които все още има следи от куршуми. Дори и в Стария град все още можете да видите белезите на войната в бивша Югославия.

Очарованието на Мостар се простира навсякъде. Да наблюдавате залеза от брега на реката или от кафе край нея е едно наистина магическо преживяване.

Мостар в Босна и Херцеговина е интересен град не само от историческа гледна точка, но и от човешка. В него се преплитат две основни религии – мюсолманството и християнството, толерантност, еклетика в архитектурата и много важни уроци на съвременната ни история. Идването тук може да накара човек да се замисли за много неща, освен че ще нахрани очите и душата си. И никога да не забрави този град, който е красива смесица от разнообразни стилове и великолепна архитектура.

Люксембург – страна на замъци и леещо се вино

Туристите, които идват в Мостар поне за два дни, задължително посещеват и други прекрасни места извън града. Първото е Текето на река Буна в Благай. Това е манастир на дервишите, построен в основата на скала до извора на река Буна. Намира се на 12км югоизточно от Мостар, на 25 минути път с кола. Това е най-красивият карстов извор в района.

Водопадът Кравице е другото място, където може да се отиде. Той доста напомня на Плитвишките езера в Хърватия, но в много по-малък мащаб. Водопадът е живописно място, по-тихо от град Мостар, с възможност за плуване, ако времето е достатъчно топло. Намира се на 40-ина километра, близо до границата с Хърватия, на по-малко от час път с кола.

Източник: в-к „Галерия“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button