Свят

С какво мостът в Мостар привлича толкова много туристи

Град Мостар е разделен наполовина от река Неретва и е най-известен с живописния мост, който свързва двете части на стария град. Мостът в Мостар се нарича Стари мост, което просто се превежда като Стария мост.

Струва ли си да дойдете в Мостар само за Стария мост? Абсолютно! Всеки посетител трябва да отдели време да го види от всяка гледна точка, както правят много европейци.

История на моста в Мостар

През периода на османското владичество от 1482 до 1878 г., градът става изключително важен и са построени много впечатляващи ислямски паметници, включително мостът на Мостар, считан за класически пример за османски дизайн.

Построен е през 1566 г. от турския инженер Мимар Хайрудин след редица неуспешни опити, довели до срутени мостове. Стоял е 429 години по време на османско и австро-унгарско владичество и две световни войни, до 1993 г.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Slavica Cosic (@sla_we15)

Тогава на 9 ноември 1993 г. е разрушен от хърватски паравоенни артилерийски снаряди от върха на хълма над града по време на войната в Босна.

Кога е възстановен Мостарският мост?

Реконструираният мост е отворен отново през 2004 г. Майсторите са се опитали да използват същите материали и технология, като използват максимално османските строителни техники. ЮНЕСКО добави моста към своя списък на световното наследство през 2005 г.

Реконструкцията е финансирана от Световната банка, Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), Тръста за култура на Ага Хан и Световния фонд за паметници. Тези организации сформираха коалиция, за да наблюдават реконструкцията на Стари мост и историческия център на Мостар.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от An Amazing World! 🌍 (@traveler.paradise)

 Колко висок е Мостарският мост?

Точната височина на Стария мост в Мостар може да варира в зависимост от височината на водата през различните периоди на годината, но мостът обикновено е на около 20 метра над реката.

Можеш ли да скочиш от Мостарския мост?

Можете да скочите от Стария мост на Мостар с разрешение на Dive Club вдясно от моста. Попитайте някой от скачачите на моста, ако не можете да го намерите и те ще ви покажат. Те ще ви дадат хидрокостюм, тъй като водата е много студена и ще ви отведат до 10-метрова дъска за гмуркане, за да тренирате няколко пъти. Тогава е време да скочите от Стария мост.

Струва 10 евро за тренировъчния скок и 20 евро за истинския скок от моста на Мостар. Пригответе се много хора да гледат и да аплодират и след скока от моста ще получите сертификат. Важно е да се уверите, че има кой да снима този впечатляващ подвиг на храброст.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button