Travel storyНовини

Мая Иванова: В крепост „Туида“ караме историята да оживява пред очите на посетителите

Крепост „Туида“ в Сливен грабна поредното си отличие. Преди дни тя бе отличена за най-оригинално представяне на Международното изложение „Културен туризъм“, което се проведе във Велико Търново. По този повод разговаряме с директора на „Туида“ Мая Иванова.

-Завърнахте се с поредно отличие от изложението във Велико Търново. С какво се отличава „Туида“ на подобни форуми?

Крепост „Туида“ се представя на туристически форуми от 2016г. и концепцията, която следваме е всяка година щандът ни да се презентира по различен начин. Стремежът ни е винаги да предлагаме нещо ново и атрактивно, така че посетителят, който е застанал на щанда задължително да сложи Сливен и „Туида“ в своят план за пътешествия.

Новото, което представихме тази година бе връзката на различните видови туризъм в Община Сливен и как може да съчетаем история, природа и вино. Богатството на Синята планина и Сливенското поле привличат все по-голям интерес, а предлагайки и възможности за културен туризъм изживяването на посетителите е все по-пълно.

Друго, с което се отличаваме на такива форуми, е интеракцията с публиката. На нашия щанд винаги има някаква изненада или подарък за посетителите, например тази година това бяха прочутите сливенски милинки и възможността да се снимат с макет на Египетски лешояд.

-Напоследък се наблюдава засилен интерес към вашата атракция. Защо задължително трябва да бъде посетена от всеки?

Изключително се радваме, че интересът към обекта и работата ни бележи ръст. Това се дължи основно на това, че нашите услуги дават възможност на туриста да съпреживее, да пипне, да вкуси, да усети аромата на историята.

Такъв тип музейни атракции стават все по-популярни и търпят развитие. При нас всеки, ще намери нещо за себе си. Предлагайки разнообразни опции за посещение и изживяване, ние даваме на всеки възможността да открие това, което търси и да получи повече, отколкото е платил. Ние караме историята да оживява пред очите на нашите туристи и не само, въвличаме ги те самите да бъдат част от тази история.

-Месец май е силен за туризма. С какво ще изненадате посетителите през следващите седмици?

На първо място от 1-ви май обектът започва работа с лятно удължено работно време от 9.00 до 20.00 часа, без обедна почивка и без почивен ден. През май месец е един от най-важните за музеите и галериите празник, а именно Европейската нощ на музеите. Тази година тя ще бъде на 13 май. Всички музеи и галерии в Община Сливен с обединяваме и с подкрепата на Общинската администрации ще предложим на гражданите и гостите на града една богата програма.

Ще има работилници, Игра „Историческо селфи“, Модно ревю с експонати от фонда на РИМ „Др. Симеон Табаков“. Всичко ще се случва на различни локации, а повече информация ще бъде публикувана в социалните мрежи.

-В края на месеца предстои турнирът по традиционна стрелба с лък „Грифон“. Всеки ли ще може да се включи в надпреварата?

Това е 3-ти подред турнир по традиционна стрелба с лък „Грифон“. Организатори са КБИ „Грифон“ гр.Сливен и крепост Туида. Всеки ентусиаст, който притежава нужният лък, стрели и боен дух може да се запише за участие.

Заявки за участие се приемат на : E-mail: cma_grifon@abv.bg ; facebook: Антон Въндев
Срокът за получаване на заявките е 14 май 2023 г., като след тази дата таксата за участие се завишава.

Турнирът ще се проведе в крепост „Туида“, а възрастови групи са  деца до 12г.,  момичета и момчета заедно; деца до 16 г., момичета и момчета заедно, Мъже  и Жени, като в тези групи влизат всички участници над 16-годишна възраст.

Изискването е да лъкът да е с достоверен исторически дизайн. Няма ограничения в материала, от който е изработен лъка, размерите му, силата и дължината на опън, хват.

Не се допускат спусъци и мерници, но се допуска само един нок-пойнт на тетивата. Също така не се допускат лъкове с прорез или поставка за стрелата.

Стрелите трябва да са само и единствено от естествени материали, оперението да е само от естествени пера. Допускат се всякакъв тип нокове.
Върхът на стрелата трябва да е само спортен, който не затруднява изваждането на стрелата от мишената.

Как крепостта „Туида“ се превърна в „сърцето“ на Сливен

Участието може да бъде ндивидуално и отборно, като право на участие имат всички стрелци, които отговарят на горепосочените изисквания.

Дисциплините са:
ИНДИВИДУАЛНО:
– Стрелба по ябълка дистанция: 7 м.
– Стрелба от легнало положение / състезателят е легнал по гръб / дистанция: 15 м.
– Стрелба от седнало положение / състезателят е седнал с кръстосани крака / дистанция: 15 м.
– Равновесна стрелба / състезателят е стъпил върху платформа, от която трябва да стреля докато е в равновесно положение дистанция: 15 м.
– Бърза стрелба зад прикритие дистанция: 15 м.
– Далечна стрелба дистанция: 50 м.
– Стрелба по въртяща се мишена дистанция: 15 м.
– Стрелба по търкалящи се дискове дистанция: 12 м.
– и т.н. 🙂
ОТБОРНО: Не е задължително отборите да бъдат сформирани само от един клуб или група. Свободното групиране е позволено!
Отборът се състои от 5 състезателя, като е необходимо във всеки отбор да има поне едно дете и една жена.
– Бърза стрелба дистанция: 15 м.
/ Всички членове на отбора стрелят едновременно / Време: 30 сек.
– Стрелба в движение дистанция: 40 м.
/ отборът стартира от начална позиция, която се намира на 40 м. разстояние от целта. Всеки стрелец има право на шест изстрела в движение, докато стигне до крайна точка , която е на отстояние 15 м. от целта. Разстоянието между начална и крайна точка е разграфено на шест позиции от, които се извършва стрелбата. Придвижването от позиция до позиция става по сигнал от съдията. Неизстреляна стрела след сигнала за придвижване се пуска от следващата позиция.
– Щафетна стрелба
/ Всеки от участниците има право на три изстрела. Стрелците стрелят един след друг. Попадение от първи изстрел – 10 т., втори – 5 т., трети – 1 т.. В момента на попадение веднага започва следващият стрелец от отбора. Времето за изпълнение също влияе на оценката. /
Супер ШАМПИОН В това съревнование попадат по право мъжете и жените класирали се от 1 до 3 място / вкл./.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button