Новини

Мароко се отвори за туристи, но с условия 

Поредна серия страни облекчиха Covid мерките от днес в подкрепа на туризма.

Повече от два месеца, след като затвори въздушното си пространство, Мароко го отваря днес в опит да спаси туристическия сезон. Туризмът е жизненоважен за икономиката на страната, но силно пострада от здравната криза, предаде Франс прес.

Възстановяването на въздушните връзки бе посрещнато с облекчение от туроператорите и от мароканците, намиращи се в чужбина, много от които останали със седмици блокирани поради избухването на варианта Омикрон в Мароко.

Отварянето, помрачено донякъде от трагичната смърт на малкия Раян, паднал в кладенец в северната част от страната, е придружено със строги ограничения за влизащите в Мароко, макар и не толкова сурови като прилаганите преди затварянето на границите на 29 ноември.

Всеки пътник трябва да бъде ваксиниран, се казва в съобщение на правителството.

Освен сертификат за ваксинация при качването в самолета трябва да се представи и отрицателен писиар тест за КОВИД, направен в последните две денонощия.

При пристигане в Мароко пътниците ще се подлагат на бърз антигенен тест, а някои пътници, подбрани на случаен принцип – на писиар тестове. За туристи властите предвиждат „възможността за допълнителен тест в хотела или мястото за настаняване 48 часа след влизането им в страната. Пътниците с положителен тест ще трябва да се изолират в мястото за настаняване.

С цел възстановяване на туристическия сектор правителството планира програма за партньорство с международни туристически фирми и авиокомпании. Предвижда се и международна рекламна кампания за „дестинацията Мароко“, която ще стартира, щом се завърнат чуждестранните туристи.

Туристическият отрасъл в Мароко претърпя през 2021 г. безпрецедентен спад в броя на туристите от чужбина – със 71 процента в сравнение с 2019 г. Загубите за две години възлизат на 20 милиона пътници и 90 милиарда дирхама (80 милиона евро) валутни приходи.

Правителството задейства план за спешна помощ в размер на два милиарда дирхама, за да запази работните места в сектора и да подсигури оцеляването на туристическите компании, но някои играчи от отрасъла смятат тази мярка за недостатъчна.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button