Новини

Кулинарният туризъм е хит на Балканите

Балканите се превърнаха в една от най-предпочитаните кулинарни дестинации, категорично е журито на Осмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2022, съобщава ВИП Комюникейшън.

Експерти от Балканските страни оценяват номинациите на общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма. Церемонията ще се състои на 02.12.2022 г. в 5-звездния столичен хотел Премиер Бест Уестърн.

Сред фаворитите за кулинарния приз е ресторант Мusoni – име, познато на всеки страстен познавач или любител на гурме кухнята в Пловдив. Шармантният морски ресторант с шеметен авторски почерк се появи преди две години до гребната база в града. И почти веднага се превърна в сензация и се наложи като еталон за вкус.
Дизайнът на всеки детайл от интериора също е на висота, която превръща Мusoni в един от най-изисканите и модерни петзвездни европейски ресторанти.

Съчетанието от минерална и морска вода привличат целогодишно в SUNNY DAY RESORT

А основната заслуга за качеството на менюто е на шеф Александър Бърдаров и главозамайващия му талант в кухнята. Въображението му е неизчерпаемо. Както самият той казва: „Кухнята е един океан от възможности и приключения, в който всеки може да се потопи, но малцина са тези, които успяват да се задържат в него и откриват магията, която ни кара всеки ден да навлизаме в дълбокото. Там, където откриваш новото и можеш да бъдеш себе си.“.

Неговият прочит на средиземноморската кухня понякога прозира деликатно, в някоя нова, неочаквана съставка, подправка, комбинация, в ястия като сьомга филе с грилована цикория, черен хайвер, талиолини с тиквички и сирена, микролистни салатки и сос от шам фъстък и босилек. Друг път размахът му е смел и фрапантен, а авторският завършек – неповторим. Заглавия от менюто като татаки от риба тон със сусам, джинджър, хрупкави такос кори, гуакамоле, едамаме, сладко пеперончино и кремю от зелен хумус. Независимо дали ще са калмари, октопод, пресни риби, паста и ризото, в тях винаги има онзи изненадващ детайл, който ги прави уникални.

„Тримата глупаци“ привличат туристи от цял свят в Рибарица

Десертите не падат по-долу. Трилогия от солен трюфел с аромат на Бейлис, ръчен макарон с манго сладолед, орехово брауни с бял шоколад и портокал, поднесени с малини и плодов нектар и „Ябълка“ – мус от дулсе шоколад с конфи от манго и огледална шоколадова глазура, върху почва от бадемово блонди с мусковадо, звучат като имена на приказки от Шехерезада. Точно такива са и на вкус – приказни.
Встрани от основната зала се намира и уиски барът. Селекцията тук е изключителна – като Kura Japanese Whiskey. Със своите селектирани вида вина Мусони няма да разочарова нито един свой гост.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button