Свят

Къде е най-чистото място за плуване в Европа

Ако сте запален плувец, забравете плажа – отправете се към Австрия това лято. Планинската страна има най-чистата вода за къпане в Европа, според нов доклад на Европейската агенция по околна среда.

Почти 98 процента от водите за къпане в Австрия – зони, където хората редовно плуват – бяха оценени като „отличен“. В цяла Европа почти 85 процента от водите са получили тази висока оценка.

Когато мислите за алпийска Австрия, плуването може да не е първото нещо, за което се сещате. Въпреки че няма излаз на море, централноевропейската нация може да се похвали с безброй зашеметяващи изумрудени езера, включително езерото Ахензее, наречено от местните жители „океана на Тирол“.

Преди да облечете банския си костюм, ето къде да плувате – и къде да избягвате – това лято.

Кои европейски страни имат най-чистата вода за плуване?

Повечето европейски държави имат много места за плуване, които са оценени като „отлични“ от ЕИП.

В Малта, Гърция, Хърватия, Кипър, Дания и Германия най-малко девет от десет места са получили най-високо класиране.

6 от най-яките и странни подземни атракции в света

Ваканционните горещи точки Италия и Испания също имат резултат над средния за континента, като 87,9 и 87,4 процента от местата получават най-високи оценки.

Полша получи най-лошата оценка в Европа, като само 44,5 процента от местата получиха най-висока оценка.

Пет от най-добрите диви места за плуване в Европа

Всички следващи места за плуване получиха оценка „отличен“.

5. Лагуната Джола, остров Тасос, Гърция

Жадувате настроение от страна на плажа, но се страхувате от бурни води? Не се притеснявайте – разгледайте лагуната Giola на гръцкия остров Тасос.

Този естествен скалист басейн близо до село Астрис е отделен от морето със скална стена, но се пълни с топла егейска морска вода всеки ден. Посетителите могат да скачат от осемметрови скали в лазурната лагуна.

4. Валхензее, Германия

Това ярко тюркоазено езеро е едно от най-чистите места за плуване в региона. Има много възможности за слънчеви бани на крайбрежните чакълести плажове и дивите крайбрежни острови. Ако решите да се потопите, внимавайте краката ви да не докоснат земята – езерото достига максимална дълбочина от 192 метра.

3. Лаго ди Фиастра, Италия

На час път с кола от Треви в Централна Италия, това езеро е известно с изключително чистата си вода. Разходете се из планините на северния бряг на това крайбрежно езеро или наемете водно колело и изследвайте тихите му води.

2. Ахензее, Тирол, Австрия

Това изумрудено зелено езеро е издълбано в Алпите от ледници преди повече от 20 000 години. Заобиколен от живописни планини и тучни зелени ливади, той е любима дестинация за плуване както за местните жители, така и за туристите.

Подводната видимост може да достигне 10 метра, което превръща езерото в рай за гмуркане. Водата достига 22°C през лятото – но смелите души могат да опитат ежегодния празник на Нова година, когато водата е малко по-малко топла.

1. Имотско синьо езеро, Хърватия

Това зашеметяващо хърватско езеро се намира в дълбока дупка, която според експертите се е образувала от срутването на огромна пещера. Посетителите трябва да се спускат по камениста пътека в продължение на 45 минути, за да стигнат до кристално сините води на езерото.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button