Съвети

Колко разхвърляна може да оставим стаята си при напускане на хотела?

Една от най-добрите части на престоя в хотел? Ежедневното почистване, разбира се. Въпреки че е хубаво да имате специализиран екип под ръка, който да оправи леглото ви и да изхвърли боклука ви, това не означава непременно, че можете да правите хаос в стаята.

Даян Готсман, експерт по етикет и основател на The Protocol School of Texas, казва на Travel + Leisure, че въпреки че „камериерката с удоволствие почиства стаята ви“, важно е да бъдете учтиви и да имате предвид етикета и стандартите за почистване, предава „Бизнес новините“.

Какво може и какво не може да си вземем от хотелската стая?

Накратко, въпреки че не е нужно да правите всичко, като щателно оправяте леглото или сгъвате хавлиите, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате пространството подредено и да не създавате допълнителна работа за хотелския персонал.

Ако се чудите точно колко разхвърляно е твърде разхвърляно при напускането на хотелската ви стая, не сте единствени. Консултирахме се с експерти по етикет, за да преценим силно обсъжданата тема – ето какво трябва и не трябва да правите.

Определете място за различни вещи

Готсман съветва гостите да оставят стаите си подредени, така че персоналът на хотела да може да почисти старателно, без да се налага да „филтрира лични вещи на пода или скрина“, пише travelandleisure.com. Поради това тя препоръчва да се определят места за вещи като „мръсни кърпи в един ъгъл, обувки, събрани в ъгъл и дрехи прибрани, а не оставени на леглото“, така че камериерката да не трябва да мести нищо наоколо и да почисти ефективно.

Не оправяй леглото

Въпреки че със сигурност трябва да се стремите да поддържате стаята си възможно най-чиста като любезност към домакинския персонал, няма абсолютно никаква нужда да оправяте леглото, преди да напуснете. Така или иначе чаршафите ще бъдат махнати, веднага щом напуснете хотела.

Не използвайте халат като кърпичка

Казано просто, казва Готсман, халатите не са кърпички. С тях не се маха грим. „Въпреки че могат да се перат“, казва тя, „трудно е да се премахнат тежки петна.“

Съберете боклука си

Бихте ли оставили боклука си наоколо, когато отсядате при приятел? Ако отговорът е не, то той важи и за хотела. Вместо това Майер съветва да изхвърляте боклука си в подходящите кошчета. Освен това бъдете внимателни към рециклирането, ако в стаята има кошчета за рециклиране.

Не оставяйте мокри кърпи навън

„Никога не оставяйте мокри кърпи върху килима или мебелите, тъй като това може да повреди дървото или тъканта и да остави мокри петна или да причини плесен върху килима, който може да не изсъхне навреме за следващия гост“, обяснява Майер. Вместо това тя препоръчва да окачите използваните кърпи или да ги оставите „прецизно натрупани в банята“.

Почистете всичко, което счупите

Ако счупите нещо, почистете го. „Случват се злополуки“, казва Готсман, „но ако счупите чаша или бутилка, не забравяйте да съберете внимателно парчетата.“ По този начин никой – нито вие, нито домакинският персонал – не е поставен в опасност.

Пренаредете мебелите по начина, по който са били първоначално

Ако пренаредите мебелите в хотелската си стая – било то за целите на защитата на бебето или просто за да направите пространството по-удобно – направете усилие да върнете всичко обратно преди напускането. Същият съвет важи и за дребни, но важни предмети като дистанционното за телефон или телевизор. И накрая, ако изключите нещо, като лампа или будилник, не забравяйте да го включите отново, преди да тръгнете.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button