Вкусове

Кога и защо се пие зелена бира в Чехия

Опитвали ли сте зелена бира? Има място в света, където се предлага подобно пиво, но това се случва веднъж в година – Чехия.

Традицията е свързана с Великден. Празникът символизира възкресението на Исус Христос от мъртвите. Седмицата преди Великден се нарича Страстната седмица, включително Велики четвъртък. 

В Чешката република Велики четвъртък е известен също като Zelený čtvrtek (Зелен четвъртък). Отнася се за зеления цвят, защото преди 13-и век свещениците носели зелени одежди, за да отслужат литургията. Друго обяснение е, че каещите се, които били приети отново в църквата, носели клонки зелени билки, за да покажат радостта си. Наричаха ги „Зелените“.

Пътуваме между Прага и Цюрих с нов нощен влак

Освен това на Велики четвъртък хората имали право да ядат само веднъж през деня и това хранене трябвало да бъде безмесно, основно зеленчуци. В наши дни традицията изисква да се консумира нещо зелено като салата или спанак.

За да следва фолклора, известната пивоварна Starobrno започва да произвежда специална партида зелена бира, която се произвежда само веднъж годишно! Това се превърна в национален феномен и трябва да можете да намерите малко Zelene Pivo навсякъде в Чешката република на Zelený čtvrtek.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button