България

Кървава река „тече“ в Странджа

На лобното място да се построи параклис, заръчва Ванга малко преди да умре

През последните десетилетия за Странджа обикновено се говори като за най-мистичната планина на България. Заради магията на нестинарството, долмените, десетките параклиси, светилищаат, легендата за египетската богиня Бастет. Малкото останали хора в селата на Странджа са по-скоро отчаяни и скептични, когато им се говори, че живеят на вълшебното място. Повечето от тях не могат да свикнат с обезлюдяването. Пришълците и гостите в Странджа също се отнасят различно към приказките за нейния мистицизъм.

Едните признават, че по никакъв начин не усещат и не разбират защо се говорят подобни приказки за тази планина, когато величието на природата в Родопите или Рила е много по-завладяващо.  Други обаче остават покорени от омаята на Странджа.

Тя не се забелязва, тя се усеща. И все повече стават разказите за невидимата кървава река. Тя не е физическа, макар „виделите“ я да казват, че някога е била такава. Във всички разкази се споменава за едно дере, в което и местните хора потвърждават, че някога е имало река. Дори легендите разказват, че години наред тя носела кървави води.

Легендата за Странджа планина

Днес ясновидци, които се множат по нашите земи – заради новите космически енергии или заради онова нещо, което някои определят като карма, кой знае, описват как потъвали краката им в кръв. В същото това мистично дере в Странджа с пресъхналата река.

Разказват, че усещането е като в страшен филм, като се допълва от странно бумтене сякаш от водите на падащ водопад. Други добавят, че виждат разхвърляни отрязани човешки глави и много, много обезглавени трупове. Видението предизвиква поток от сълзи, необясними за околните, които не виждат „кървава река“.

Дали това са болни фантазии, или наистина са духовни преживявания, всеки сам преценява. Но тези разкази удивително си приличат, въпреки че са споделени от хора, които не се познават. И освен това приличат твърде много на описание, което дава най-известната българска ясновидка Ванга.

„Леля Ванга ми обясни, че по времето на цар Петър там са били избити богомили от цяла Европа – около 66-70 хиляди човека, между които били и 7 водачи от по-вътрешния кръг на посветените. Те били смятани за посредници между земята и небето. За избиването на богомилите Ванга казваше, че оттам идва и тежката карма на България“, разказва ветеринарният доктор Петър Бодуров. Той е човекът, който изпълнява заръката на Ванга на лобното място на богомилите да се построи параклис.

Днес параклисът е любима туристическа дестинация. Намира се на около 2 километра от село Бяла вода. Мистичният разказ за този малък храм започва още преди посещението при Ванга. Петър Бодуров разказва, че малко повече от година преди смъртта на пророчицата с него се свързва покойният вече Димитър Кърпичев от Бургас. Мъжът му разказва за свое съновидение, в което вижда стотици свещи, които горят на земята, изгасват и отново сами се запалват.

Царево показва в клип историята и красотата на региона

Описва мястото, което впоследствие Ванга потвърждава, че е местността Марино селище край Бяла вода. Двамата мъже отиват на мястото, където днес е параклисът „Свети Иван Рилски“, запалват свещи там и съновидението се повтаря. Пророчицата казва кои бизнесмени ще дадат пари и кои хора ще изградят храма. Така и става, но самата Ванга не успява да дойде на освещаването предвидено за 15 август 1996г. Четири дни по-рано тя напуска този свят.

Указанията й обаче са спазени съвсем точно – параклисът е издигнат между седемте високи дървета, без да пострада нито едно от тях. Ванга казва, че тези дървета са живите богомилски водачи. Много от туристите, които идват на това място, прегръщат дърветата за здраве.

Историци и местни изследователи на историята изразяват съмнение, че убийството на хилядите богомили е станало по времето на цар Петър. Съвременните ясонвидци се присъединяват към това съмнение и отнасят масовите убийства около 2 века по-късно. Богомилите от цяла Европа, Русия и България са докарвани на днешната местност Марино селище по подземен тунел от черноморско пристанище. Повечето мъже, жени и деца са транспортирани в железни клетки, други – вързани точно като в песента за три синджира роби.

Днес е трудно да се разбере ясновидското твърдение, че богомилите съзнателно се оставят да бъдат убити. Няма викове и отчаяни крясъци, няма сълзи с молби за пощада. Така се извършва само жертва, подобна на тази на Исус Христос. Днес тази саможертва в името на дуповното пробуждане за силата на безусловната вселенска любов се отразява по особен начин над Странджа, настояват наследници на Ванга.

Около Малко Търново е пълно с древни светилища

Над планината те виждат купол от невидим енергиен щит. Столетията, изминали от убийството на богомилите и техните водачи, пречистват кървавата река и дори скриват водите й, така че нейното дере в Странджа сега е сухо и обрасло. Но водата спира да се крие и още преди построяването на параклиса в Марино селище извира на поляната.

Бързо се намират хора, които решават да печелят като продават водата от тези извори. Но водата „протестира“ и се скрива. Днес тя е на отсрещното възвишение.

Ванга казва, че един ден ан това място ще се изгради най-големият балнеосанаториум в света. Преди време възрастни хора от село Бяла вода разказват, че в Марино селище имало 3 изворчета. С водата им лекували очебол, екземи, рани, също както в единствения странджански манастир – Голямобуковския. Затова не допускалия едрия добитък наоколо.

Олтарът на този параклис, изграден на лобното място на богомилите, не сочи на изток, а на югоизток. Петър Бодуров и строителите се притесняват дали ще бъде осветен от свещеници, но Ванга е категорична: „Ще дойдат, няма къде да отида“. Пророчицата изпраща Бодуров при митрополит Йоаникий и той нарежда на свещеници от Царево да извършат освещаването на малкия храм. Ванга обаче така и не казва защо настоява олтарът на храма да не е на изток, а на юг-югоизток. Това остава една от нейните тайни.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button