Новини

Как светът посрещна новата 2023 година

Нова година вече настъпи в целия свят. Хората отброяваха последните оставащите секунди до 2023-а и се радваха на фойерверки, сбогувайки се със старата година. 2022-ра ще се запомни с най-големия военен конфликт в Европа след Втората световна война, енергийната криза и тежката инфлация.

В Париж хиляди излязоха да празнуват булевард „Шанз Елизе“, след 2-годишно прекъсване заради пандемията. Повече от 1 милион души са били на емблематичния булевард. Празнуващите си пожелаха мир, щастие и успех през 2023-а.

В новогодишно обръщение френският президент Еманюел Макрон обеща постоянна подкрепа за Украйна. „Скъпи мои сънародници, искам да кажа от ваше име, на нашите украински приятели – ние ви уважаваме и ви се възхищаваме. Вашата борба за независимостта на вашата нация е героична и тя ни вдъхновява. И през следващата година ние ще бъдем до вас ще ви помагаме, докато победата бъде постигната. Ще бъдем заедно, за да изградим справедлива и устойчива държава. Разчитайте на Франция, разчитайте на Европа”.

В Габрово отново ще посрещнат първи в света Нова година

В Лондон повече от 100 000 души се събраха край река Темза, за да наблюдават 12-минутното зрелищно шоу с фойерверки около огромното виенско колело, известно като Лондонското око. По време на честването беше отбелязана и паметта на кралица Елизабет Втора, която почина през септември.

Плажът Копакабана в Рио де Жанейро посрещна няколко хиляди души, които наблюдаваха кратки илюминации. Празнуващите новата година в Бразилия почетоха паметта на футболната легенда Пеле със светлинно шоу с дронове, предава Нова.

Ню Йорк се присъедини към блясъка на новогодишната нощ с ослепителен спектакъл на емблематичния площад „Таймс скуеър“. Кулминацията беше обратното отброяване на оставащите секунди до полунощ, при което светеща геодезична сфера с диаметър 3,6 метра и тегло почти шест тона се спусна от високия си връх на 111-метровия небостъргач „Уан Таймс скуеър“.

Повърхността ѝ е съставена от близо 2700 кристала, които бяха осветени с палитра от над 16 милиона цвята.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button