Свят

Как и къде е възможно да спим в две държави едновременно?

„Вие сте в стая девет, това е една от нашите двунационални стаи“, казва управителят на хотела с усмивка, подавайки метален ключ. Този хотел не е обикновен.

Построен в рустик стил, който е толкова разпространен в тази част на Европа, малкият семеен хотел Hotel Arbez Franco-Suisse, наричан още L’Arbézie, има особеността да се намира точно на върха на международна граница, пише CNN.

Тази необичайна настройка е нежелана последица от Договора от Дапес от 1862 г., с който Франция и Швейцария се договориха за малка териториална размяна, за да позволят пълен френски контрол върху близкия стратегически път.

Хотел с нула звезди: Какво е да спиш на паркинг срещу $338

В договора е предвидено всички сгради по границата да останат на място, обстоятелство, което местен предприемач използва, за да отвори магазин и бар, за да се възползва от трансграничната търговия. Хотелът идва в последствие.

Резултатът е, че приблизително половината хотел е във Франция, а другата половина в Швейцария, като международната граница разполовява ресторанта и няколко от стаите.

Двунационалните стаи са невидимо международно разделение, минаващо през банята и леглото. Това означава, че гостите спят с главата си в Швейцария и краката във Франция, предава „Бизнес новините“.

Репродукция на известната картина на Пол Сезан „Картоиграчите“ стои над ресторанта, висяща точно на мястото, където минава границата.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button