Новини

Италия става почти недостъпна за неваксинирани туристи

Тази година Италия е едно от малкото места в Европа, където традиционните коледни базари и фестивали ще се проведат, макар и със съответните мерки.

Ботуша обаче също не е застрахован от увеличаващите се заразени с COVID-19, регистрирани в цяла Европа през последните седмици. Затова от началото на декември страната обявява нови правила, които, подобно на Австрия и Германия, оставят неваксинираните и непреболедувалите хора почти без никакъв вариант за туристически посещения и дейности.

Не зелен, а супер зелен сертификат

Предстои в страната да бъдат затегнати изискванията за зелен сертификат. Подобно на българския аналог, и в Италия зеленият сертификат доказва, че приносителят му е ваксиниран, преболедувал или тестван наскоро за COVID-19.

От 6 декември опцията за тест ще бъде премахната от зеления сертификат, което означава, че неваксинираните и непреболедувалите няма да имат достъп до почти всички обществени места – хотели, ресторанти и барове на закрито, музеи, нощни клубове, ски лифтове, културни центрове. Също така няма да могат да се качват на влакове, автобуси, фериботи и самолети в Италия, пише trip.dir.bg. Местните медии нарекоха новата версия на сертификата „супер зелен сертификат“.

Новите правила ще важат поне до 15 януари, за да осигурят спокоен коледен сезон на ваксинираните.

Какво означава това за туристите

Италия признава всички поставяни в България ваксини, както и зеленият сертификат, който се използва в България. За „преболедувал“ се смята всеки човек, който има положителен тест, направен преди не повече от 180 дни.

Към 26 ноември България е в списък С на италианските власти. За влизане в страната се изисква зелен сертификат (засега включително и с опцията за отрицателен тест), както и предварително попълване на формуляр за локализиране на пътниците (тук). Децата до 6 години влизат без изискване за тест, а децата над 6 години трябва да представят отрицателен тест за влизане в страната. Ако нямат тест, но са придружавани от родители със зелен сертификат, децата не се поставят под карантина.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button