Новини

И в Турция се вдигнаха на протест за свободен достъп до плажовете

Жители на турския курорт Чешме (окръг Измир, Югозападна Турция) участваха в протест под надслов „Плажовете са на народа“, информира турският в. „Джумхуриет“.

Жителите на популярния турски егейски курорт организираха демонстрация по подобие на протестите срещу неправомерното завземане на плажовете в Гърция от предприемачи, известни като „Движението на плажната кърпа“.

Демонстрантите в Чешме протестираха срещу плановете плажът Гюджюджек да бъде даден на концесия на частна фирма и да бъде превърнат в голям бийч бар, уточнява опозиционният в. „Джумхуриет“. В протеста, организиран през уикенда, участваха стотици граждани, сред които и много деца. Демонстрантите издигнаха плакати с лозунги „Плажовете са на народа“, „Не пипайте“, „Плажът на народа не може да стане платен“.

Хотелите в Турция масово премахват „ол инклузив“ екстрата

Чешме е сред най-популярните курорти в Югозападна Турция. Той се посещава и от доста българи

Гръцкото „Движение на плажната кърпа“ вече дава положителни резултати. То тръгна от остров Парос в Южна Гърция като протест срещу неправомерното завземане на крайбрежието от предприемачи.

„Джумхуриет“ информира още, че демонстрантите в курорта Чешме са обявили и подкрепата си за хората, протестиращи срещу изсичането на гората Акбелен и плановете за разширяване на въглищна мина.

Колко струва почивката в Турция това лято?

Междувременно вчера и кметът на град Измир Тунч Сойер (от основната опозиционна Народнорепубликанска партия) се присъедини към демонстрантите в района на Акбелен. В края на юли местни жители и екоактивисти, включително членове на синдикати и политици от опозицията, започнаха протестни действия край гората Акбелен в окръг Мугла.

Хората не искат да бъдат изсичани дърветата в района и са против планираното разширяване на въглищна мина. В някои дни от протестите се стигна до сблъсъци между силите на реда и демонстрантите.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button