България

Гоце Делчев и Дебелянов са убити на Али Ботуш

Планината Славянка, известна сред местните като Али Ботуш, е 6-тата по височина планина в България. Най-високият е Гоцев връх – 2212 метра. През него минава граничната бразда с Гърция. Преди се е смятала за южно продължение на Пирин.

Границата й с Пирин минава през Парилската седловина на около 1200 метра надморска височина. При ясно време от Гоцев връх се открива гледка към 21 български и гръцки планини, дори и към Олимп.

Районът около Славянка е свързан в съвременната българска история с две смърти. На 4 май 1903 г., малко на юг, около несъществуващото вече село Баница, е убит Гоце Делчев.

Днес Али Ботуш е резерват в граничната планина Славянка

През този ден той и няколко комити от Серския революционен окръг тръгват към Али Ботуш, за да заседават как да избухне възстанието. Причакани са от турска войска и в битката Гоце Делчев пада убит. На 2октомври 1916 г., по време на Първата световна война, около Демир Хисар (Валовища) – при ясно време се вижда в подножието на планината, е убит Димчо Дебелянов.

Славянка е най-цветната планина в България или поне така обичат да се хвалят местните, По поляните й растата около 17 ендемита. Цъфтежът им започва в края на зимата и продължава до края на есента.

Тук са най-големите и стари гори от черна мура на Балканския полуостров. Тя се среща само на тов амясто и в Северен Пирин. Мурсалският чай се оказва, че е Алиботушки чай, който расте по високата част на планината, а родопчани са си го присвоили.

Легендата гласи, че тук е хайдутвал Илия – Али войвода. След много героични битки накрая бил заловен. Наказали го да се изкачи до най-високия връх, като преди това му напълнили ботушите с катран. Качил се, но там открил както своята свобода, така и смъртта си. Планината нарекли на него.

Автор: Силвия Драгомирова

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button