НовиниРусе

Германска туристка се натъкна на семейна ценност в русенски музей

Германска туристка завинаги ще запомни посещението си в Русе, където случайно откри стар роял, произведен в средата на 19 век във фамилната им фабрика „Шидмайер“, пише Телеграф.

Елиане Шидмайер от Щутгард пристигнала в Русе с круизен кораб. На туристите се предлага разходка из крайдунавския град, а в маршрута често е включена и Къщата на Калиопа, за която легендата разказва, че е построена от валията Мидхат паша за неговата любима.

Влизайки в музея, групата круизни туристи била сюрпризирана с малко клавирно матине. Елиане с изненада открила, че роялът експонат носи марката „Шидмайер“. По фабричния номер тя разпознала, че това е много ценен инструмент и е от партидите, излезли от семейното предприятие в средата на 19 век. На музейните специалисти Елиане разказала, че е родена в Таити. Семейството ѝ я изпратило в пансион за благородни девици в Париж, където се запознала с бъдещия си съпруг Герд Шидмайер, наследник на фамилията, основала фабриката „Шидмайер“.

Къщата на Калиопа – история за забранената любов

След смъртта на съпруга си Елиане поела бизнеса с производство на музикални инструменти. За нея идването в Русе било вълнуващо и защото се срещнала със своя внук, чиято майка е българка и който през лятото гостувал на русенската си баба.

Известната фирма „Шидмайер“ е основана през далечната 1735 г. Тя се специализира и в производството на челеста – ударен клавишен инструмент, звукът на който наподобява звъна на камбанки. На един от инструментите „Шидмайер“ е изпълнена част от музиката във филмите за Хари Потър, информират от Регионалния историческия музей в Русе.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button