БългарияУикенд бягства

Фотинските водопади в сърцето на Родопите

В новия епизод на поредицата „Дотам и обратно” Николай Василковски ни отвежда на разходка в сърцето на Родопите.

Началната точка на похода е село Фотиново, на 20 км югоизточно от Батак. До едноименните водопади води широк черен път, който прорязва цветната пелена по склоновете на Баташка планина. 3-километровият маршрут следва река Фотинска, криволичеща живописно към язовир „Въча”.

Пътеката минава през обсипани с цветя поляни. След това се шмугва под горската сянка чак до скалите, където водите на реката беснеят след поредните пролетни дъждове.

Ухание на планински билки и приятен мирис на гора след дъжд – това се усеща по целия маршрут, който е сравнително лек. По-трудната част е в района на водопадите.

Мистерията на Бистришкия водопад

Непосредствено над тях пътеката тръгва надолу в няколко разклонения. В мокро време е добре да пропуснете отбивката към първия водопад, тъй като слизането е опасно. Следва спускане до бреговете на реката, пресичане на моста и след минути пред нас са вторият и третият от Фотинските водопади. Напролет те са най-пълноводни.

5 невероятни водопада в България, които задължително да видим

Истинската им прелест обаче се разкрива от едно закътано местенце по-нагоре по скалите. Буквално след няколко минути вървене се стига до естествена панорамна площадка.

Най-големият от трите пада на водата е висок около 15-16 метра. Могъщият грохот на водата оглася цялата долина и подсказва за природните сили, оформили живописната долина към чашката на язовир „Въча”.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button