Новини

Европейските ски курорти откриват сезона по-рано заради обилните снеговалежи

След рекордно високите температури през октомври, през първите седмици на ноември в Алпите се наблюдава не само хладно време, но от няколко дни и обилен сняг.

По някои склонове през последната седмица е натрупал над метър пресен сняг, а според предварителни прогнози, в следващите дни се очаква обилен снеговалеж.

Според компанията за почивки Ski Solutions следващата седмица обещава „зимна страна на чудесата“ с до 50 см сняг в алпийските дестинации, включително Кран Монтана, Ла Плана, Шамони и Сейнт Антон.

Банско отново е най-добрият ски курорт у нас

„През последните две седмици в Алпите имаше бури, като по горните склонове вече са натрупани над 100 см сняг“, заяви управляващият директор Иън Макилрат пред Travel Weekly, пише Euronews.

„Това ще осигури солидна основа за предстоящата зима, а с прогнозата за още много сняг се очертава това да бъде едно от най-добрите начала на зимния ски сезон, които помня.“

Според Макилрат изключителните условия са предизвикали рязък ръст на резервациите.

Jet2.com стартира разпродажба с 10 % отстъпка на полети до някои ски дестинации, включително Шамбери, Женева, Гренобъл и Залцбург през зимата.

Кога ще започне ски сезонът в Европа през 2023 г.?

Тъй като снегът по склоновете е много и предстои да натрупа още, няколко ски курорта преместиха датите си за откриване в края на ноември. Въпреки че все още няма открити писти във Франция, известните курорти Тин и Вал Торенс обявиха, че ще отворят седмица по-рано от предвиденото – на 18 ноември.

В Австрия Кицбюел отвори врати две седмици по-рано, както и Зьолден.

В Швейцария вече са отворени девет района, сред които Давос, Цермат и Вербие, последният от които е отворен три седмици по-рано.

Италианските ски курорти съобщиха за почти един метър сняг през последната седмица, а Мадона ди Кампильо премести деня на откриването си с една седмица напред – на 18 ноември.

Обилният снеговалеж е така необходимата благословия за европейските ски курорти, които страдат от затоплянето на климата, коментира Euronews. Някои ски центрове на по-ниска надморска височина бяха принудени да затворят поради липса на сняг.

Неотдавна курорт с изглед към италианското езеро Комо се превърна в обект на атака от активисти, които твърдяха, че е необходимо да се насочат публични инвестиции към алтернативни планински дейности, вместо да се спасяват ниско разположените курорти.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button