КласацииСвят

Ето в кои европейски държави е най-евтино да се преместим тази година

Мнозина избират живот в чужбина по различни причини – за да започнат нова работа, за да бъдат по-близо до партньора си или просто за да опознаят света. И тъй като кризата става все по-остра, търсенето на по-евтин начин на живот се превръща в първостепенна причина за преместване.

Някои европейци заминават на юг, за да намалят сметките за отопление. А в много страни експатите, получаващи заплати от чуждестранни компании, разполагат с по-голяма покупателна способност, пише Евронюз.

И така, къде са най-евтините места за преместване и какво мислят местните жители за притока на сравнително заможни пътници?

Най-евтините места в Европа по отношение на разходите за живот

Индексът на разходите за живот Numbeo анализира данни за всяка страна в Европа – наем на жилище, разходите за хранителни стоки, както и цените на комуналните услуги и развлеченията.

Разбира се, разходите за живот не са единственото съображение преди преместване. Безопасността и качеството на живот, са от изключително значение. Кои са четирите държави със златна среда?

Черна гора

Черна гора може да се похвали със средновековни градове, ледено студени ледникови езера, втория по дълбочина каньон в света – и изключително ниски цени. Numbeo дава на страната рейтинг от 38,9. За сравнение, Швейцария – най-скъпата дестинация в Европа – има индекс от 114,2.

Търсите евтина дестинация? Ето къде може да отидем с ограничен бюджет

Тези индекси представляват процент от цената на дестинацията в сравнение с Ню Йорк – базовата стойност на търсачката. Така цените в Черна гора са около 38,9 % от цените в Ню Йорк, докато цените в Швейцария са с 14,2 % по-високи от тези в Голямата ябълка.

Дигиталните номади могат да кандидатстват за двугодишна виза за Черна гора с възможност за удължаване с две години.

Цени в столицата на Черна гора, Подгорица:

Евтино ястие: 6,40 евро

500 мл. бира: 2 евро

Месечен наем на апартамент с една спалня в центъра на града: 372 евро

Португалия

Португалия – със своите слънчеви плажове и оживени градове – е най-популярната дестинация за дигитални номади в Европа. Numbeo дава на Португалия индекс на разходите за живот от 45,3 точки.

В рамките на новата схема за дигитални номади в страната работещите от разстояние ще могат да живеят и работят в страната за период до 12 месеца. За да отговарят на условията, кандидатите трябва да печелят поне 2 800 евро на месец – четири пъти повече от минималната работна заплата в Португалия.

Цени в португалската столица Лисабон

Евтино ястие: 12 евро

500 мл. бира: 2,50 евро

Месечен наем на апартамент с една спалня в центъра на града: 1 207 евро

Хърватия

Слънчева Хърватия е малко по-скъпа от Португалия с индекс 46,7. Крайбрежните градове като Сплит и Дубровник – повишават средните разходи. Но въпреки това балканската страна е евтин вариант за емигрантите.

През януари 2021 г. Хърватия започна да предлага специални визи за дигитални работници от страни извън Европейския съюз, които им позволяват да останат до една година и ги освобождават от данък върху доходите.

Цени в хърватската столица Загреб

Евтино ястие: 9,80 евро

500 мл. бира : 2,40 евро

Месечен наем на апартамент с една спалня в центъра на града: 560,25 евро

Литва

Литва също е популярна сред дигиталните номади – особено младежката столица Вилнюс, която може да се похвали с изобилие от пространства за съвместна работа. Numbeo му дава оценка от 48,8. Бъдещите емигранти могат да разчитат на опростена виза, която обикновено може да бъде получена за няколко месеца.

Цени в столицата на Литва, Вилнюс

Евтино хранене: 10 евро

500 мл. бира: 4 евро

Месечен наем на апартамент с една спалня в центъра на града: 720,83 евро

Какво мислят местните жители за дигиталните номади?

Ниските цени са чудесни за дигиталните номади – но могат да имат отрицателно въздействие върху местните общности, които страдат от жилищната криза и инфлацията.

Това са 7 от най-добрите градове за соло туристи

Средната месечна заплата в Подгорица е 628 евро – около една пета от средната месечна заплата в Лондон. Преди да се преместите в чужбина, проучете как местните жители се отнасят към емигрантите и как можете етично да подкрепите общностите, към които се присъединявате.

Изучаването на местния език е много добра първа стъпка, още преди да пристигнете в страната. Запознайте се и с местните обичаи, съветват от Euronews.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button