Новини

Ето коя е най-безопасната държава в света

Когато сте на път, има много малко толкова важни неща, като едно от най-важните е просто да се чувствате в безопасност. Независимо дали пътувате самостоятелно или като член на група, не искате да се тревожите за вашето благополучие.

За това се грижи Глобалният индекс на мира (GPI), годишна класация на най-безопасните страни в света от Института за икономика и мир. Индексът класира страните по огромен набор от фактори, от нива на насилие и престъпност до тероризъм и международни конфликти.

Синята лагуна – ослепителният геотермален спа център на Исландия

И така, коя държава излезе на върха на тазгодишния GPI? Изненада или не, това е Исландия. Всички читатели, които са следвали индекса през годините, няма да бъдат особено изненадани: Исландия оглавява анкетата всяка година от далечната 2008 г. насам.

Благодарение на ниските нива на престъпност, но също и на ниските военни разходи и ниските нива на международни конфликти, Исландия отново е най-безопасната страна в света, предава „Бизнес новините“.

Втора в списъка е Дания, отчасти поради ниските нива на корупция в правителството, докато трета е Ирландия, която скочи с пет места нагоре от анкетата от 2022 г. Австралия е 22-ра, Обединеното кралство е 37-ма, а САЩ са 131-ви.

Ето десетте най-безопасни държави в света в момента според Global Peace Index.

Исландия
Дания
Ирландия
Нова Зеландия
Австрия
Сингапур
Португалия
Словения
Япония
Швейцария

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button