Новини

Ето кой е най-безопасният град в света

Новина, която не е изненада за никого, живеещ в Катар, е, че Доха, където се играха голяма част от мачовете на изминалото световно първенство по футбол, е обявен за втория най-безопасен град в света за 2023 г.

Доха редовно заема челни места в класациите на Numbeo – за последен път зае първото място през 2020 г., но е изправена пред жестока конкуренция от страна на други държави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив.

Да, но кой е втори в подреждането?

За 2023 г. Абу Даби е на първо място, а три други града в ОАЕ са сред първите десет: Аджман (четвърти), Шарджа (пети) и Дубай (седми).

Третото място зае Тайпе, а останалите градове в челната десетка бяха допълнени от Квебек в Канада (шесто място), Сан Себастиан в Испания (осмо място), Берн в Швейцария (девето място) и Ескишехир в Турция (десето място).

Това са най-безопасните за туризъм държави в света

Маскат в Оман също се класира високо – на 14-то място, а Рияд и Джеда в Саудитска Арабия са съответно на 53-то и 63-то място. Кувейт Сити се класира на 81-во място.

Класацията се основава на проучвания на жители, живеещи в хиляди градове, като индексът за безопасност е съставен от достатъчно данни от 416 града.

На участниците в анкетата са зададени въпроси като например доколко се чувстват сигурни, когато се разхождат през нощта, доколко се притесняват, че ще бъдат ограбени, както и за промяната в нивото на престъпността през последните три години.

В Доха възприятието за това колко безопасно е да се разхождаш през нощта е много високо, докато страхът от кражба на автомобил, нападение или притесненията от вандализъм са много ниски.

В противоположния край на скалата Каракас във Венецуела е с най-висока оценка на престъпността, следван от Претория и Дърбан в Южна Африка.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button