КласацииНовини

Ето кои са най-безопасните и най-опасните държави в света през 2023 г

Когато сте на път има много малко толкова важни неща като просто да се чувствате в безопасност. Независимо дали пътувате самостоятелно или като член на маргинализирана общност, не искате да сте стресирани за вашето благополучие – ако трябва да се тревожите за такива неща, това може да бъде наистина, наистина ужасяващо.

Всичко това прави Глобалният индекс на мира, годишна класация на най-безопасните страни в света от Института за икономика и мир, винаги си струва да се гледа. GPI класира страните по огромен набор от фактори, от нива на насилие и престъпност до тероризъм и международни конфликти.

Исландия въвежда туристическа такса, за да защити природата си

И така, коя страна излезе на върха на тазгодишния GPI? Е, това би било Исландия . Всички читатели, които са следвали GPI през годините, няма да бъдат особено изненадани: Исландия оглавява анкетата всяка година от далечната 2008 г. насам. Благодарение на ниските нива на престъпност, но също и на ниските военни разходи и ниските нива на международни конфликти, Исландия отново е най-безопасната страна в света, пише Time out.

Втора в списъка е Дания, отчасти поради ниските си нива на корупция в правителството, докато трета беше Ирландия , която скочи с пет места нагоре от анкетата от 2022 г. Австралия е 22-ра, Обединеното кралство е 37-ма, а САЩ са 131-ви.

Десетте най-безопасни държави в света в момента:

Исландия
Дания
Ирландия
Нова Зеландия
Австрия
Сингапур
Португалия
Словения
Япония
Швейцария

Защо Финландия е най-безопасната страна в света?

Докато Исландия излезе на първо място в общата класация, според категорията „безопасност и сигурност“ на Global Peace Index – считана за един от трите показателя за мир – Финландия технически ще бъде считана за най-безопасната страна в света. Безопасността и сигурността на дадено място се оценяват въз основа на статистически данни като броя на убийствата на 100 000 души и броя на хората в затвора. Финландия е класирана конкретно като най-безопасната и сигурна страна в света, следвана от Япония, Исландия, Сингапур и Норвегия.

Въпреки че това се различава от класацията по-горе, коронясването на Исландия като най-сигурната страна включва оценката за „продължаващ конфликт“ и „милитаризация“, което я прави най-мирната като цяло и в трите стълба.

Ами най-опасните държави?

Не всяка страна в света е благословена с ниски нива на престъпност и ниски нива на корупция. В другия край на спектъра има държави, които страдат от война, мащабно насилие и политическа нестабилност, което ги прави невероятно опасни.

Продължаващите конфликти като гражданската война в Судан, както и последствията от други като ситуацията в Ирак, могат да доведат до продължителна нестабилност. Според Global Peace Index това са 10-те държави в другия край на спектъра, които са класирани като най-опасните в света за 2023 г.

Турска агенция възобновява екскурзиите до Сирия

Афганистан
Йемен
Сирия
Русия
Южен Судан
Демократична република Конго
Ирак
Сомалия
Централноафриканска република
Судан

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button