27.3 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
spot_img
ruse русе

Дордон – приказни замъци, зелени реки и най-красивите френски селца

Френският регион Дордон има една от най-дългите истории в Европа, както и някои от най-романтичните пейзажи на страната.

Археолозите са открили доказателства за човешко обитаване в Дордон още преди 400 000 години. Поразителните варовикови хълмове на региона са пълни с пещери, които крият някои от най-важните древни рисунки в света.

Но от 12-ти до 16-ти век селата започват да се появяват по гористите брегове на реките на Дордон. През този период регионът е известен с историческото си име Перигор, към което местните хора все още са много привързани.

Кои са най-чистите реки в Европа, в които може да плуваме

Издигнати са църкви за светци и замъци, построени за барони, които по-късно укрепиха селата за поредица от войни.

Днес речните брегове, варовиковата топография и историческите реликви се съчетават, за да направят Дордон синоним на болезнено красиви села, които са гордостта на Франция .

Ето седем села, които абсолютно трябва да посетите на пътуване до Дордон.

Посетете средновековните параклиси на Рокамадур

Това многоетажно село на скали се намира над речно дефиле и е увенчано от приказен замък.

Рокамадур е толкова известен фотогеничен, че си струва да го посетите рано през деня, за да избегнете тълпите, които се спускат, за да се разхождат по улиците му.

Въпреки малкия си размер, през средновековието Рокамадур е бил едно от най-важните места за поклонение в Европа. Поради това той остава изключително добре запазен.

Каменни порти и много стъпала водят до комплекс от религиозни светилища с шепа параклиси, крипти и базиликата Saint-Sauveur, включена в списъка на ЮНЕСКО. Много поклонници все още идват тук, за да видят статуята на Черната Мадона в Chapelle Notre Dame, но днес главната улица, където няма коли, също е изпълнена с ресторанти.

Отидете на река плуване в Limeuil

Разположен на красив горист хълм, Limeuil се намира между реките Dordogne и Vézère. Това крайбрежно местоположение му помогна да процъфтява в продължение на няколко века чрез речна търговия, но също така го постави на предната линия на викингските нашествия и войните с Англия.

Днес привлекателността на това укрепено селище се дължи на неговата естетика, с къщите му с теракотени покриви, водещи надолу към зелен речен плаж.

Водата е оградена от двете страни от сводести мостове от 19-ти век, осигуряващи живописен фон за плуване и каране на кану.

Изкачете се до замъка La Roque-Gageac

Това е отвесната варовикова скала, издигаща се рязко зад La Roque-Gageac, която прави селото толкова грандиозно. Или може би това е купчината от перфектни къщички с цвят на крем, нанизани по брега на реката като играчки. Така или иначе, това село в Дордон е красота.

Основната атракция тук не е реката, а нормандският замък в началото на селото. Можете да стигнете до него чрез поредица от предизвикателни калдъръмени улици, обградени от висящи тераси на ресторанти.

Влезте във филм в Beynac

Считано за едно от най-привлекателните села във Франция, не е чудно, че Бейнак е използван като място за снимане на части от „Шоколад“ (2000).

Пътуването тук е като да се върнете назад във времето. Средновековните улици на Бейнак са безупречно запазени и са страхотно място да видите традиционните покриви на Перигор, направени от местен камък.

Има и речно пристанище за разглеждане, където посетителите могат да се качат на борда на традиционен шлеп. А над селото е замъкът Château de Beynac от 12-ти век, който е участвал в няколко филма, включително „Отмъщението на мускетарите“ и „Последният дуел“.

Между средата на юни и средата на септември в понеделник има хранителен пазар , който показва възхваляваните местни продукти на Дордорн.

Отидете в пещерата под Domme

Друг от известните бастиди на Дордон (укрепени средновековни селища), Domme има една от най-добрите гледки в района благодарение на позицията си на 150 метра над бреговете на реката.

Това е ключова стратегическа защита за французите по време на Стогодишната война и през 1346 г. дори за кратко е управлявана от англичаните. Днес все още е заобиколен от дебели порти и укрепления.

А под селото има тайна: 450-метрова пещера, пълна със сталактити и сталагмити, която може да бъде обиколена.

Намерете благоговение в Saint-Amand-de-Coly

Красивият център на това село близо до Сарлат е неговата укрепена романска църква, която датира от 12-ти век и се издига над селските алеи.

Свети Аман, на когото е кръстено селото, е бил отшелник, за който се казва, че е живял в пещера в хълма тук през 6-ти век. Освен селската църква има и останки от абатство.

Много реликви от традиционния живот са оцелели по улиците на Saint-Amand-de-Coly, включително камбанарията, обща фурна за хляб и тютюнева плевня, която е превърната в магазин за продажба на регионална храна .

Отвъд селото има и пътеки, водещи към провинцията, където можете да изследвате естествената красота на региона.

Посещение на военния музей на Castelnaud-la-Chapelle

Тази дребна красавица е разположена между реките Дордон и Сеу. Разходете се покрай каменните къщи с дървени капаци и сводестите портали и можете да си направите пикник до брега на реката.

Но основната атракция в това покрито с лозя село е Шато дьо Кастелно, забележително добре запазен пример за перигордски замък. До него, в горната част на селото, спрете за прекрасни гледки към долината Ceou.

Тук има и военен музей с реплики на оръжия от дните, когато селото е било стратегически отбранителен пункт.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации