КласацииСвят

Кои са най-чистите реки в Европа, в които може да плуваме

Да се насладите на природата и активна почивка невинаги означава просто морска ваканция. В цяла Европа все още има много чисти реки, достъпни и безопасни. От оживените градски центрове до плажовете, скрити дълбоко в красивите национални паркове, има по нещо вълнуващо за всеки приключенец.

Всички дестинации в тази класация на Euronews са известни с водните спортове, някои от тях дори разполагат със спасители по време на активния сезон.

Да плуваш в центъра на града – Flussbad Oberer Letten в Цюрих

Качеството на водата в повечето от швейцарските реки и езера е високо, а Федералната служба по околна среда (FOEV) твърди, че те са подходящи за плуване „практически навсякъде“.

Oberer Letten на река Лимат е едно от малкото места, където можете да се потопите в чисти води в центъра на града. Мястото за къпане е популярно място за срещи на местните жители и има 400-метров канал с 2-метрова платформа за гмуркане.

Разполага с басейн и две игрища за плажен волейбол. Построеният през 1952 г. басейн е със свободен вход и се намира само на кратко разстояние от централната гара на Цюрих.

Комплексът разполага и със слънчева тераса, където можете да се излежавате с книга в ръка и да се насладите на слънцето. Наблизо са разположени ресторант и бар.

Чисти тюркоазени води – река Войдоматис, Гърция

Река Войдоматис в Гърция е една от най-чистите в Европа. Този 15-километров воден път е част от Националния парк Викос – Аоос от 1973 г. и не е изправен пред никакви екологични предизвикателства.

Войдоматис е чудесна за диво плуване, но имайте предвид студените ѝ води. Въпреки че Гърция е топла страна, температурата на реката е приблизително 4 градуса през всички сезони.

Рафтингът и други речни спортове също са популярни тук, както и преходите из красивия природен парк, който заобикаля Войдоматис.

Естествен безкраен басейн – Loriga River Beach, Португалия

В природния парк Serra da Estrela в Португалия се намира ледниковата долина Лорига. Водният път, който минава през нея, се захранва от извори в планината и е заобиколен от район с изключителна природна красота.

Едно от най-добрите места за диво плуване тук е плажът Loriga River Beach, където се намира естествен инфинити басейн.

През летния сезон, на този плаж със син флаг, можете да разчитате на спасител, уютно кафене и други удобства.

Топли летни води – река Колпа на границата между Словения и Хърватия

В Словения има 48 официални зони за къпане, в които редовно се следи за качеството на водата.

Те се състоят от 18 естествени места за къпане, където има повече мерки за безопасност и съоръжения за ползване, както и 30 места за къпане, където можете да плувате на собствен риск.

Ето кои са 10-те най-красиви и грандиозни водопада в света

В югоизточната част на границата с Хърватия се намира река Колпа – една от най-топлите в страната. През летните месеци температурите в долните ѝ течения могат да достигнат 30 градуса. В долното си течение реката се превръща в бавно течащ воден път, идеален за потапяне в топлите води.

В близост до извора й водите са по-високи, по-буйни и по-малко подходящи за плуване, но предлагат чудесна възможност за рафтинг.По протежението на Колпа има и много къмпинги и места за глемпинг.

Големият каньон на Европа -Pont d“Arc in the Ardèche, Франция

Този криволичещ участък от реката и заобикалящите го скални образувания, който минава през френските проломи на l“Ardèche, е наричан Големия каньон на Европа.

Самият Pont d“Arc е огромен 30-метров естествен скален мост, който е оформен от водния път.

Под живописното скално образувание се намират пясъчни плажове, които са най-популярни сред каякарите, а скалите привличат скалните катерачи. Чистите води са идеални за плуване през летните месеци.

Най-чистата река в Европа – Лобау, Австрия

Според Европейската агенция по околна среда Австрия има най-чистата вода за къпане в Европа. Миналата година почти 98% от зоните за къпане, получиха оценка „отличен“.

Въпреки че има много чисти сини езера, Австрия има и реки, които са идеални за диво плуване. На изток от Виена река Лобау минава през националния парк Донау-Ауен. Голяма част от територията е защитена, но има определени места, които са одобрени за къпане.

В рамките на Националния парк и във водите на горното течение на Лобау плуването е разрешено в басейните Dechantlacke и Panozzalacke.

Вземете карта от местните туристически служби, за да сте сигурни, че няма да попаднете в нарушение на ограниченията, и се насладете на едни от най-чистите води в цяла Европа.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button