22.9 C
София
сряда, септември 27, 2023
spot_img
ruse русе

Чудните скали са замък от камък до Варна

Скалният феномен Чудните скали е едно от малко познатите български чудеса. Намира се в община Дългопол, област Варна, на около 4 километра от село Аспарухово близо до язовир ,,Цонево“. Чудните скали са обявени за природна забележителност още през 1949 г.

Отдалече Чудните скали приличат на средновековен замък

Представляват впечатляваща скална композиция от около десетина варовикови възвишения, достигащи височина 50-60 метра над брега. Всяко възвишение има собствена, изваяна от въздействието на водата и вятъра форма.

Надиплени са като каменна дантела над Луда Камчия. През цялата дължина на Чудните скали са прокопани три тунела, през които преминава автомобилният път между селата Аспарухово и Добромир. В съседство минава главният път, свързващ Провадия и Айтос, както и железопътната линия Варна – Пловдив.

Чудните скали са част от маршрутите из Провадийско-Роякското плато. Преди тях се намират скалните манастири. Те са на около 2 километра от село Рояк. Килиите на обителта са пръснати по един отвесен Г-образен скален венец с височина на места окло 30 метра.

Достъпът до някои е ограничен – килиите са разположени по непристъпни канари, пръснати на различни нива по отвесните скали. Днес изглежда невероятно как преди векове отшелниците са стигали до тях.

Комплексът първоначално е тракийско светилище, датирано към III-IV век. Превръща се в християнска скална обител през Средновековието. За това свидетелстват и надписите в предверието на скалната църква.

В тях древните хора криели храна

Те споменават основаването на манастира и имената на двама български царе – Михаил Асен и Иван Александър. Килииите са изградени в естествени ниши, обработени допълнително на няколко нива, като в средата на скалния венец са изсечени каменни стъпала, които водят до две от засводените скални ниши,  свързани една с друга.

Точно в средата на Г-образния скален венец в скалата са издълбани множество ниши, които според специалистите са били затваряни с капаци. Има предложения, че са изпълнявали ролята на гробници.

След скалните манастири се намират самите Чудни скали на живописния язовир ,,Цонево“. Язовирът е третият по големина в странта и събура воодите на Луда Камчия.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации