Новини

Черна гора се превърна в магнит за туристите заради достъпни цени

Според тримесечния доклад на Европейската туристическа комисия (ЕТК) Черна гора води в ръста на туристическия трафик в сравнение с други дестинации, благодарение на активната дейност на Националната туристическа организация и достъпната ценова политика. В доклада се посочва, че Черна гора е все по-популярна дестинация в Европа и е на първо място по ръст на броя на туристите спрямо 2019 г. на пазарите на Великобритания, Франция и Нидерландия, както и че се класира високо на други пазари, сред които САЩ, Австралия и Китай, пише БТА.

„Черна гора преживява силно възстановяване на туризма. Това се дължи на увеличаването на промоционалните дейности на Националната туристическа организация на Черна гора, което укрепи нейната репутация и видимост като водеща дестинация на много важни пазари“, акцентира докладът.

„Достъпността е ключова тема на повечето пазари тази година. Европа преживява високи нива на инфлация и нарастващи разходи за туристи от далечни дестинации. Пътуващите все още показват готовност да плащат за утвърдения опит, но най-облагодетелствани ще бъдат дестинациите с добро съотношение цена-качество. Неслучайно Черна гора и Турция, като две от най-достъпните дестинации в Европа, постигнаха най-добри резултати по отношение на пристигащите туристи от Великобритания.“, отбелязва ETК.

Адриатическата държава показва и най-голям ръст при туристите от Франция и Нидерландия.

Продават този малък очарователен остров в Черна гора, ето колко струва

„Черна гора вече е пред всички други дестинации в процеса на възстановяване, като отчита увеличение на пристигащите със 118,3% и на нощувките със 72,8% на френския пазар.

„Изключително сме доволни от постигнатите резултати и горди, че водещата европейска институция в туризма отличи работата на Националната туристическа организация на Черна гора“, казва директорът на НТО д-р Ана Трипкович Маркович пред всекидневника „Виести“.

Според актуалните данни на Националния статистически институт на Черна гора от началото на 2023 г. до започването на активния сезон най-голям брой туристи са дошли от Германия, следвана от Франция и дългогодишния лидер сред съседните държави – Сърбия.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button