Свят

Какво да правим и видим в Малмьо – шведският град, който ще е домакин на „Евровизия“

Посрещащ фенове на Евровизия от цял ​​свят между 7 и 11 май 2024 г., иначе спокойният град със скандинавски чар Малмьо заслужава повече от просто кратко посещение на Malmö Arena.

Ето ръководство на „Евронюз“ за мултикултурния град на Швеция.

Какво да очакваме в Малмьо

Отвъд неговите калдъръмени улици от 15-ти век и традиционните пазарни площади има иновативни архитектурни сгради, устойчиво западно пристанище, небостъргачи, модерни търговски квартали и природни резервати.

Градските паркове са осеяни около града, а заведенията за хранене сервират всичко – от кухня със звезда Мишлен до улични храни с вкусове от целия свет.

Вземете топли дрехи за пътуването си, тъй като средните температури през май варират от 7C до 17C – носете си и дъждобрана, в случай че от време на време има дъжд.

Как да стигна до Малмьо

Летейки до столицата на Швеция Копенхаген, ще бъдете на 24 минути директно пътуване с влак от центъра на побратимения му град Малмьо и на 12 минути от Малмьо Арена.

Качете се на борда на 802 Karlskrona или 804 Helsingborg C за централната гара на Малмьо. Ако отивате директно от Копенхаген за Евровизия, хванете Öresundståg 1068 Karlskrona Centralstation.

Какво да правим в Малмьо

Преживейте историята и културата

Построен в началото на 16-ти век, замъкът Малмьохус някога е бил ключова крепост в защитата на датския крал Ерик срещу врага от другата страна на Йоресунд. След като е бил разрушен, възстановен и използван като затвор, територията му сега е дом на Градския музей, Музея на изкуствата в Малмьо, Музея по естествена история и Музея на науката и мореплаването.

Ако имате силен стомах, Музеят на отвратителната храна предоставя уникална изложба на 80 различни хранителни навика от цял ​​свят. Концепцията зад тази любопитна изложба е да насърчи посетителите да се замислят върху нашето възприемане на храната и да се поколебаят преди да бъдат разточителни.

Най-старата сграда в града е St Petri Kyrka, която датира от 14 век. Неговият удивителен червен камък, екстериор в готически стил и елегантен бял интериор с дървен олтар и реставрирани стенописи се съчетават, за да създадат нещо красиво.

Плажове и зелени площи

Разположен на 3,4 хектара, Kungsparken е дом на около 130 дървесни вида, малки езера, фонтан и органична зеленчукова градина.

Bulltoftaparken е пълен с криволичещи пешеходни пътеки, повече от 35 вида птици, ливади и съоръжения за множество дейности, включително фризби голф, тенис и мини голф.

Само на 2,5 мили от центъра можете да отидете на плуване в студена вода или да се насладите на пикник с гледка към пясъчния плаж Ribersborgsstranden. Има и много други плажове наоколо, всички от които са с чиста вода и са много добре поддържани.

Къде да хапнете и да пиете в Малмьо

Най-добрият начин да опитате разнообразие от вкусове е в залата за хранене Malmö Saluhall, която предлага менюта от 10 различни ресторанта плюс набор от щандове с пресни продукти.

За някои класически шведски комфортни ястия Bullen сервира традиционни картофени палачинки, херинга и тост със скариди.

Ramen to Biiru е най-доброто място за местна датска крафт бира с гледка – техният вътрешен двор гледа към оживения площад Möllevångstorget.

Пълен пътеводител за Ливърпул – новият домакин на „Евровизия“

Вино и вечеря в парижкото бистро Sauvage, чието сезонно меню от малки чинии може да се измие с чаша изискано френско вино.

Grand Öl och Mat е елегантен коктейл бар с усещане от 50-те години на миналия век. Освен органично вино, коктейли и бира, вечерното забавление е редовно събитие от различни диджеи и групи на живо.

Вечерни напитки с блясък и блясък могат да се очакват в Cabaret Moulin, което организира драг шоута, които ще ви хипнотизират в една минута и в следващия.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button