Новини

Booking.com предупреждава за до 900% увеличение на измамите при пътувания

Booking.com предупреждава, че изкуственият интелект (AI) предизвиква голямо учеличение в измамите при пътуване, казва BBC.

Шефът по сигурността на компанията, Марни Уилкинг, каза, че е имало „от 500 до 900% увеличение“ през последните 18 месеца.

По нейни думи е имало особено забележимо увеличение на фишинга, като хората са били подлъгвани да предадат своите финансови данни, откакто генеративни AI инструменти като ChatGPT са на пазара.

Защо Booking остави хотели в цял свят без плащания

„Разбира се, имахме фишинг от зората на имейлите, но подемът започна малко след стартирането на ChatGPT“, каза тя.

Фишинг атаките често се опитват да убедят хората да предадат данните на картата си, като им изпращат фалшиви, но много убедително изглеждащи, връзки към форми за резервация на сайтове, имитиращи оригиналите.

Измамниците често се насочват към уебсайтове като Booking.com и Airbnb. След като някой плати, измамниците или изчезват безследно, оставяйки купувача без място за престой, или дори се опитват да го измамят за повече пари чрез последващи съобщения.

Ето кои са най-популярните дестинации през 2024г. според Booking

Този вид измами съществуват от десетилетия, въпреки че често подобни обяви идват с издайнически признаци, като например правописни и граматически грешки.

Тя призовава хотелите и пътниците да използват двуфакторна аутентификация, която включва допълнителна проверка на сигурността, като например въвеждане на код, изпратен на вашия телефон.

По думи на компанията AI позволява на Booking.com бързо да премахва фалшиви хотели, които се опитват да измамят хората.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button