Новини

BBC препоръчва Банско като невероятен нов хъб за дигитални номади

Разположен живописно в подножието на Пирин, през последните години Банско тихо се превърна в един от най-новите центрове за дистанционна работа в света, пише BBC за българския курорт.

Пристигайки за първи път в Банско, може да имате чувството, че сте се пренесли в друго време. Щъркели гнездят на телеграфните стълбове, баби със забрадки на главите клюкарстват под ябълковите дървета на ъглите на улиците, а роми с каруци, теглени от коне, подкарват конете си по пътя. Над червените покриви се извисяват мраморните върхове на Пирин в Югозападна България, които се издигат над покритите с борове склонове и се извисяват над града и ски курорта като разперени криле на притихнал дракон.

Но в един топъл ден по-рано това лято над 700 предприемачи и фрийлансъри изпълниха кафенетата на този провинциален град с 10 000 души население в Югозападна България, а във въздуха се чуваха езици от иврит до японски.

В Банско се готвят за силен зимен сезон

В сграда на централния площад млад германец възхваляваше достойнствата на четиричасовата работна седмица пред препълнена зала, а в местния парк стотици дигитални номади наблюдаваха свои колеги, които говореха на различни теми – от изкуствен интелект до стратегии за работа в мрежа и здравни съвети. Вечерта в един бар на открито се събраха множество посетители на фестивала, които танцуваха и пиеха до късно.

Вече четвърта година Банско Номад Фест се превърна от малко събиране в най-големия годишен празник на дигиталния номадски живот в света. Това едноседмично събитие включва десетки предавания на живо, групови вечери и дейности като партита с огън и рафтинг, организирани от малка армия от доброволци.

Нарастващото население на Банско от дигитални номади е най-видимо по време на фестивала. Според Nomad List градът е „най-последователно разрастващият се център за работа от разстояние“ в света през последните пет години. От 2018 г. насам той е нараснал с 231%, повече от Варшава, Мадрид и любимеца на технологичните медии Талин.

Банско вече конкурира Бали и Мадейра

Това изглежда донякъде необичайно: проучванията сочат, че дигиталните номади обикновено предпочитат крайбрежните градове (Лисабон, Барселона), островите и плажните дестинации (Мадейра, Канарските острови, Бали). Защо все повече хора се насочват към малък планински курорт във вътрешността на България?

Историята започва с Матиас Цайтлер, германски предприемач, който пристига в Банско през 2016 г., докато проучва местата, където да създаде коуъркинг пространство. Цайтлер е привлечен от природната красота на района и практическите му предимства: бърз Wi-Fi, достъпни разходи за живот и ниски данъци – които, само 10% за физически и юридически лица, са сред най-ниските в Европа, отбелязва бТВ Бизнес новините.

Банско е сред най-незаслужено подценяваните курорти в Европа

„Дойдохме тук през лятото с няколко приятели, наехме къща и решихме, че това може да е добро място за база“, казва Зейтлер. През 2016 г. той открива първото в града пространство за съвместна работа, Coworking Bansko, което се разраства бързо, а през 2020 г. стартира Bansko Nomad Fest, a 729 налични билета са разпродадени през 2023 г.

В момента в Банско живеят повече от 300 работещи от разстояние през всеки месец, като населението се увеличава по време на ски сезона. Въпреки че прекарването на сутринта на пистите и прибирането на работа до обяд със сигурност е част от привлекателността, Банско отговаря и на други изисквания. След като снеговете се стопят, горите, тюркоазените езера и суровите върхове на съседния национален парк „Пирин“, включен в списъка на ЮНЕСКО, предлагат много възможности за отдих на открито – от пешеходни преходи до колоездене и конна езда.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button