Новини

Банско вече конкурира Бали и Мадейра

Мадейра, Бали, плажовете на Мексико – това са класическите дестинации за хората, които искат да работят от вкъщи някъде в чужбина. Напоследък обаче Банско им прави конкуренция, пише „Дойчландфунк“.

Оживен ски център през зимата, тих и почти заспал през лятото – със своите девет хиляди жители Банско в подножието на Пирин е едно не особено забележително, но все пак красиво място в България.

Матиас Цайтлер не е и искал повече: 46-годишният германец бързо разбира, че планинското градче предлага идеални условия да се превърне в хот спот за дигитални номади. Т.е. – за хора от цял свят, които работят от вкъщи на лаптопа си. За целта е необходимо само още едно нещо – бърз интернет.

Очаква се скок на цената на лифт картите в Банско

Самият Цайтлер, който е от Мюнхен, също е бил дълго време дигитален номад. Работил е като програмист в Силициевата долина, а след това в Залцбург и на много други места по света. Прeди шест години се установява в Банско и основава „Коуъркинг пространство Банско“. Коуъркинг пространствата представляват споделени работни места, където под един покрив работят специалисти от различни области и по различни проекти – нещо като офис извън офиса.

В едно от помещенията на наетите два етажа в една уличка на Стария град осем души са отворили лаптопите си. Всички са на възраст между 20 и 40 години. Право да работят тук имат само членове на „Коуъркинг Банско“. Членската такса е 129 евро на месец, но намалява в съответствие с продължителността на членството.

Дигиталното номадство привлича все повече млади хора. Преди 4-5 години инфлуенсъри започват да рекламират в Инстаграм и Ютюб този начин на живот с лаптоп и стегнат багаж в куфари. Но след това започва пандемията, която първоначално охлажда ентусиазма на дигиталните номади. След което обаче дава силен тласък на работата от вкъщи или далеч от офиса.

Обичайно дигиталните номади избират градове като Барселона или Лисабон, или пък Югоизточна Азия. Но Матиас Цайтлер търси умерен климат и по-ниски битови разходи. А Банско предлага и двете. В България предприемачите плащат твърда ставка от 10 процента данък общ доход, припомня „Дойчландфунк“ (ДЛФ).

Пампорово – Уникално преживяване за малки и големи

Междувременно Банско вече се е утвърдил като привлекателно място за дигитални номади, а самият Матиас Цайтлер се е установил там постоянно. Преди три години той основава Фестивала на номадите в Банско (Bansko Nomad Festival), на който се срещат представители от бранша. Тази година в него са участвали 550 души от цял свят.

Теми на едноседмичната среща са например оптимизацията на работата, повишаването на познанията в маркетинга, или най-общо – животът на дигиталния номад. За целта градската управа е предоставила на организаторите цяла зала.

Таня Станчева работи в общината, има богат опит с чуждестранните туристи, тъй като Банско е известен зимен център. Но признава, че е била изненадана, когато Матиас Цайтлер за първи път представил идеята си. „Тогава за първи път чухме въобще за коуъркинг и за дигитални номади. Казахме си – това е нещо, което идва от чужбина. Звучеше ни интересно и бяхме много ентусиазирани“, споделя тя пред ДЛФ.

Междувременно в Банско има още две други коуъркинг пространства. Ще рече, че Матиас Цайтлер е новатор – пионер на дигиталните номади от Банско.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button