26.4 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
spot_img
ruse русе

Археолозите откриха най-големия подземен град в света

Археолозите откриха най-големия подземен град в света. Намира се в Турция, Мидят – на кръстопътя за древна Месопотамия.

Пещера, която е само началото на тунел от много проходи, водещи до комплекс от кладенци, силози и места за поклонение, всички от които датират от втори и трети век след Христа.

„Градът е бил в непрекъсната употреба 1900 години“, каза Гани Таркан, директор на музея в Мардин, който ръководи разкопките. „Първо е построен като скривалище или място за бягство.“

Тъй като християнството не е било официална религия през втори век, семействата, които са приели християнството, намират убежище в подземни градове, за да избягат от преследване.

Подобни подземни градове са открити в цяла Турция. Има около 200 древни селища в Кападокия в Източна Анадола, сега Централна Турция, издълбани в меките вулканични скали на региона през 7-ми и 8-ми век.

Историците смятат, че първоначално тези пещери са служили като убежище в региона от чужди нашественици, а през 14 век са били използвани като убежище на християнските малцинства, укриващи се от окупационните османски войски.

Градовете са напълно изоставени едва през 1923 г., след края на Гръцко-турските войни.

Те са преоткрити случайно през 1963 г., когато мъж открива тайна стая зад стената на къщата си.

Най-известният подземен град на Кападокия, многоетажният комплекс Деринкую, построен между 780 и 1180 г. сл. Хр., се намира на около 60 метра под земята. Може да побере около 20 000 души, както и добитък. Сред тунелите, свързващи Деринкую с други подобни селища, са открити винарски изби, конюшни, параклиси и религиозно училище.

Новооткритият град обаче изпреварва Деринкую. Може да побере „от 60 000 до 70 000 души“, казват археолозите.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации