НовиниСвят

Археолозите откриха най-големия подземен град в света

Археолозите откриха най-големия подземен град в света. Намира се в Турция, Мидят – на кръстопътя за древна Месопотамия.

Пещера, която е само началото на тунел от много проходи, водещи до комплекс от кладенци, силози и места за поклонение, всички от които датират от втори и трети век след Христа.

„Градът е бил в непрекъсната употреба 1900 години“, каза Гани Таркан, директор на музея в Мардин, който ръководи разкопките. „Първо е построен като скривалище или място за бягство.“

Тъй като християнството не е било официална религия през втори век, семействата, които са приели християнството, намират убежище в подземни градове, за да избягат от преследване.

Подобни подземни градове са открити в цяла Турция. Има около 200 древни селища в Кападокия в Източна Анадола, сега Централна Турция, издълбани в меките вулканични скали на региона през 7-ми и 8-ми век.

Историците смятат, че първоначално тези пещери са служили като убежище в региона от чужди нашественици, а през 14 век са били използвани като убежище на християнските малцинства, укриващи се от окупационните османски войски.

Градовете са напълно изоставени едва през 1923 г., след края на Гръцко-турските войни.

Те са преоткрити случайно през 1963 г., когато мъж открива тайна стая зад стената на къщата си.

Най-известният подземен град на Кападокия, многоетажният комплекс Деринкую, построен между 780 и 1180 г. сл. Хр., се намира на около 60 метра под земята. Може да побере около 20 000 души, както и добитък. Сред тунелите, свързващи Деринкую с други подобни селища, са открити винарски изби, конюшни, параклиси и религиозно училище.

Новооткритият град обаче изпреварва Деринкую. Може да побере „от 60 000 до 70 000 души“, казват археолозите.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button