Свят

Бали – островът на хилядата храма

На острова  се водят и засилени дискусии дали да не бъде въведен туристически данък. Все още обаче по въпроса няма конкретно решение. И сега туристите плащат такса, тъй като още при слизането от самолета първото гише е за задължителна покупка на туристическа виза, която струва около 32 евро на човек.

След още малко бюрокрация на летището попадате в Бали. Той е известен като „островът на хилядата храма”, земя на планини и вулкани, срещащи океана и порта към самия теб. Индонезия има най-голямото мюсюлманско население в света – 191 милиона души, но остров Бали е изключение и дом на хиндуистко мнозинство. Именно хората и уважението, с което се отнасят помежду си, към природата и боговете правят Бали толкова специално място.

Бали се задушава от прекалено многото туристи

бали

Островът на Боговете ще ви покаже своя многолик образ, докато се наслаждавате на танци, разказващи древни истории, храмове, зад чиито врати чакат боговете, безкрайни оризови плантации и чудеса, които само природата може да сътвори.

Храмовете на Бали са свещени места, на които не можете да влезете просто така. Задължителен е шал, който да покрие краката ви. А преди да влезете в храма, трябва да оставите всичко лошо отвън. „Наричаме на балийски този монумент „алин-алин“. Ако балийците, отправяйки се към храма носят лош дух в себе си, този монумент може да го спре. Лошият дух не може да продължи към храма”, обяснява ни Деуа Маде Путера, който е местен гид. Зад затворената порта на храма са единствено боговете. „Наричаме тази порта „Тандин Курум“. Когато има церемония в този храм, портата трябва да бъде отворена. По време на церемонията боговете излизат от храма”, продължава историята си Деуа.

бали
Снимки: Pixabay

На острова освен големите храмове, се намират и по-малки. Всяко семейство и дори всеки хотел притежават свой собствен храм, което е и най-свещеното място в дома на балийците. А любовта, уважението и благодарността към висшите сили се засвидетелстват постоянно с малки дарове, оставени навсякъде. За направата на покрива на оригиналните балийски къщи се използва трева, пише в. „Филтър“.

В Индонезия оризът е основната храна. На остров Бали той не е просто растение, а символ на богинята на плодородието. Оризовите полета се напояват с помощта на сложни системи от канали, които са признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Около 72 процента от хората на Бали се занимават с отглеждането на ориз. Работата е тежка, защото на острова не използват машини.

белоградчишките скали бали

Въпреки 14-те милиона туристи, посещаващи годишно Бали, островът не губи своя чар. Това е земя на древна култура и вярвания, които попивате от дима на ароматните пръчици, от музиката на традиционните инструменти, както и от вярата на местните, че балансът в света се крепи между добро и зло, черно и бяло.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button