Свят

Улинюен – живописната зона, която привлича милиони туристи в Китай

Улинюен е голяма територия, съдържаща четири национални парка: национален горски парк Джангджиаджие, природен резерват Долината Суокси, природен резерват Планината Тианзи и живописна зона Янгджиаджие. Живописната зона включваше и град Улинюен, малко селце с места за настаняване и удобства, което се свързва с други части на парковата система.

Улинюен има над 500 обекта/атракции и обхваща около 690 квадратни километра (266 квадратни мили). Районът е известен със своите стръмни пясъчни карстове. тънки планини, подобни на стълб, които се намират на стотици метри от земята долу. Пейзажът тук е вдъхновение за плаващите планини на Пандора във филма Аватар.

Факти за живописната местност Улинюен

  • Локация: град Улинюен, провинция Хунан
  • Работно време на Национален парк Улинюен: април до октомври: 08:30-17:30; Ноември до март: 09:00-17:00ч
  • Такса за вход: април до октомври: 248 CNY (4 дни); От ноември до март: 145 CNY (4 дни); Входен билет за 7 дни: 298 CNY
  • Кабинкови лифтове, влак и асансьор: В парка има 3 кабинкови лифта, 1 туристически влак и 1 асансьор. Следните цени са само за еднопосочни пътувания. Пътуването в двете посоки струва два пъти повече.
  • Туристически влак (галерия) десет мили: 38 CNY за възрастни, 24 CNY за деца под 1,5 метра.
  • Асансьор Байлонг: 65 CNY, 43 CNY за деца под 1,5 метра
  • Кабинков лифт Янгджиаджие: 76 CNY, 46 CNY за деца под 1,5 метра
  • Планинска въжена линия Тианзи: 72 CNY, 43 CNY за деца под 1,5 метра.
  • Кабинков лифт Крепост жълт камък: 65 CNY, 40 CNY за деца под 1,5 метра.

Национален горски парк Улинюен и Джангджиаджие еднакви ли са?

Не точно. Улинюен е една масивна зона, която включва горския парк Джангджиаджие. Целият район е известен със своята мистична красота и извънземен пейзаж, но Националният горски парк Джангджиаджие е само една от многото национални паркови зони в Улинюен.

Какво трябва да видите в Улинюен?

Планината Аватар
Това забележително място наречено Аватар трябва да бъде в списъка ви със задължителни посещения. Планината Алилуя (известна още като Аватар планина) е пример за стръмните, подобни на стълбове карстове на Джанджиаджи. Намира се в западната част на Улинюен, в Янгджиаджие. В тази област има над 3000 върха от кварцов пясъчник. Целият пейзаж е геоложка и природна страна на чудесата, включително:

  • Тридесет и два дълбоки каньона, които са дълги няколко километра всеки.
  • Стотици водопади, езера, басейни, извори и потоци.
  • Пещери с различни форми и размери.
  • Красиво терасирани пейзажи от стотици години земеделие.
  • Процъфтяваща естествена екосистема, предимно недокосната от хората.
    Wulingyuan Улинюен
    Снимка: Pixabay

Планината Тианзи
Планината Тианзи е в северната част на Улинюен. Известен е със своите 3 сцени:

  • 1) Морето от облаци: През определени периоди от годината облачното време, с което е известен целият район, изглежда като картина на небето. Посетителите могат да видят скалисти върхове, стърчащи от океан от облаци отдолу.
  • 2) Изгрев над върховете: Когато слънцето изгрява всеки ден, острите върхове хвърлят дълги сенки по земята. Това е гледка, различна от всяка друга в света.
  • 3) Зимен пейзаж: През най-студените зимни месеци често има сняг. Пускането по  въжената линия на Планината Тианзи е невероятно преживяване и гледката надолу към снежните земи е наистина чувство, което ви оставя с незабравими спомени.

Асансьор Байлонг
Има награда като най-големият и най-тежък външен асансьор в света, Bailong Elevator или 100 Dragon Alevator, заема страната на висока скала в Улинюен. Асансьорът е инженерно подвиг, способен да транспортира 64 пътника наведнъж и 4000 за час, пътувайки с 5 метра в секунда. Докато се изкачва, посетителите получават спираща дъха гледка към долината отдолу.

Асансьорът Байлонг се намира западно от планината Алелуя и югоизточно от 10-милената природна галерия.

Юанджиаджие
ЮанДжиаджие, където се намират лифтът Байлонг и планината Алелуя. Пейзажът е в южната част на живописната зона Улинюен и се състои от карстове, долини и е известен със своите мъгливи сцени.

Има няколко други места, които си струва да посетите в Юанджиаджие:

  • Михун: Предоставя най-добрата панорамна гледка към пейзажа
  • Задна градина: Зелена гора сред брегове и скали.
  • The No. 1 Bridge Under Heaven (Мост №1 под небето): естествен, горист мост, свързващ два близки карста.
  • Висящ водопад: Вретеноподобна копринена пътека от вода се спуска на 200 метра до долината отдолу.
  • Етническо село Туджия: Където хората от малцинството Туджия са живели и са се занимавали с земеделие от поколения.
  • Извор Улонг: Скрит във варовикова пещера, изворът Улонг е помогнал за образуването на безброй уникално оформени скални образувания в пещерата

Крепост жълт камък
Карстове, джунгла и диви маймуни по пътеките могат да бъдат намерени в Жълтото каменно селище  (или  Хуанши Форт). Посетителите могат да се наслаждават на боровите дървета, които изглеждат невъзможно да растат по върховете на планините и от скалите. Характеризира се със своите голи скали, стръмни скалисти карстове и чудесен туризъм. Каменното село се намира в югозападната част на Улинюен, южно от Юанджиаджие.

Улинюен и околностите му представляват карстов пейзаж. Карстовете са твърди скалисти тела, обикновено с размера и формата на малки хълмове/планини, но понякога те са стръмни стълбове, като в района на Джанджиаджие.

Карстовите пейзажи се формират в продължение на стотици милиони години. Образуването настъпва при издигане на континенталните плочи. В случая на Азия издигането се случва, защото Индийската континентална плоча се влива в Евразийската континентална плоча. Докато индийската плоча се плъзга под евразийската плоча, евразийската плоча се издига нагоре.

Тъй като континенталната плоча се издига нагоре, по-меката земя ерозира. Карстовете се появяват в тропически и мусонен климат поради тази ерозия. Тъй като утайката и изгубената земя текат надолу, гигантските твърди скали, които някога са били под повърхността, се разкриват. Масивните скали стърчат от земята като стълбове или планини и се превръщат в карст.

Кога е най-подходящото време за посещение?

Най-доброто време за посещение на Улинюен е, когато времето е хубаво, но туристите са малко. Средата на края на октомври е страхотно време, тъй като времето е по-сухо от обикновено и броят на туристите е по-нисък.

Опитайте се да избягвате празника на деня на труда (1-5 май) и празника на националния празник (1-8 октомври). По време на тези празници паркът е претъпкан от туристи. Освен това е добре да избягвате летните ваканции, тъй като много хора имат почивки от работа и училище, така че цели семейства се редят по пътеките, а паркът е толкова пренаселен, особено когато е лятото.

Какво да си облечете?

Очевидно това зависи от сезона, в който отивате. През зимата и есента донесете няколко слоя, на върховете става ледено студено. През лятото носете много вода, слънцезащита и леки дрехи. Добра идея е да носите яке за дъжд и добри обувки за туризъм/ходене почти по всяко време на годината.

Места които да обиколите наблизо

  • 1) Езерото Баофенг е живописно езеро сред каньоните и карстовете. Това е прохладно и релаксиращо посещение през лятото. Около него има и много километри пешеходни пътеки.
  • 2) Пещерата на жълтия дракон е дълга, огромна пещера югоизточно от Улинюан. Посещението на пещерата включва разходка с подземна лодка. Пещерата е достатъчно голяма, за да могат посетителите да стоят прави през цялото време, докато преминават през пещерата.
  • 3) Планината Тиенмън и арката, която води до нея, са емблематични места в Джанджиаджи. Името на планината и естествената арка „Тянмен“ буквално означава „врата на небето“. Арката обикновено е мъглива, а облаците, плаващи през 135-метровата арка, правят незабравима гледка.
  • 4) Стъкленият мост на Гранд Каньон Джангджиаджие, най-дългият, най-високият стъклен мост в света е северно от Улинюен. Можете да стигнете до там, като вземете автобус за около 10 минути от Улинюен.

Къде може да отседнете?

Има хотели в град Джангджиаджие и Улинюен. Къде ще останете зависи от спецификата на вашето пътуване и какъв вид преживяване търсите. Хотелите в Улинюен са по-живописни и селски, докато хотелите в Джангджиаджие се различават значително по цена и качество. Тъй като град Джанджиаджие има повече хотели, цените като цяло също са по-ниски.

  • Days Hotel By Wyndham Hunan Zhangjiajie предлага просторни, удобни стаи и е на изненадващо достъпна цена. Стаите струват около 375 CNY за една нощувка.
  • Zhangjiajie Mini Inn в центъра на града предлага качествена стая за евтино. Чудесно е за туристи, които търсят къде да останат през нощта. Цената е около 110 CNY за стая.
  • Zhangjiajie Pullman Hotel в Улинюен е приятен, живописен хотел със страхотни стаи и обслужване. Цената за една стая е около 500 CNY.
  • Jijiehao Gongguan Wulingyuan е икономичен хотел, предлагащ страхотна цена за парите ви и романтично местоположение в планините на живописната зона Улинюен. Очаквайте да похарчите около 270 CNY

Как да стигнете от летище Джанджиаджие до Улинюен?

Вземете автобус номер 4 или такси до централната автогара Джангджиаджие. Автобусът от там ще ви отведе до автогара Улинюен. Таксито от летището ще ви отнеме около 30 минути и ще ви струва около 80 CNY.

От центъра на Джангджиаджие стигнете до централната автогара, където има много автобуси до автогара Улинюен. Автобусът пътува между 06:30 и 17:30 часа и тръгва на всеки 15 минути. Струва 12 CNY и отнема около 40-50 минути, за да пристигне до местоназначението.

Най-общо казано е трудно да се пътува из Джанджиаджие с обществен транспорт. Най-ефективният във времето и безпроблемен начин е да наемете автомобил.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button