Свят

Защо тунелът на любовта в Клеван е едно от най-романтичните места в Украйна

Регионите на Украйна изобилстват от очарователни романтични места, които привличат вниманието със своята естествена красота и оригиналност. Но едно от най-популярните и невероятни места е Тунелът на любовта близо до град Клеван в област Ровно. 5-километровият зелен коридор, създаден от дървета, подредени в арка с перфектна кръгла форма, и железопътната линия между тях се превърна в основната туристическа атракция на Волин, е обект на постоянно поклонение на влюбени двойки и пътешественици. Можете да отидете на разходка до тунела по всяко време на годината, но е по-добре през лятото или есента, когато природата рисува листата в невероятни цветове и нюанси, от зелено до златисто и пурпурно. В тунела светлините и сенките играят по особен начин и фотографите обожават това място.

Светът откри Тунела на любовта преди около 10 години благодарение на туристите, които се лутали в храсталаците в покрайнините на Клеван и изведнъж се озовали на железопътна линия, скрита сред дървета. Снимката, която направиха, беше споделена във Facebook и веднага получи много недоверчиви коментари със съмнения за използване на Photoshop. Но първите пътешественици, отишли ​​там, за да видят красотата със собствените си очи, разсеяха тези съмнения.

Има много интересни легенди за тунела. Според един от тях този зелен коридор е съществувал няколко века, а някога е бил убежище на двойка влюбени млади хора – бегълци от замъка Клеван. Още по-интересна е друга версия, разказваща за млад полски инженер, който се влюбил в момиче от Клеван и построил железница директно през гората, за да съкрати пътя от Оржев, където е живял, до любимата си жена. В крайна сметка те тръгнали по различни пътища и местните казват, че тези хора са носили любовта през целия си живот. Невероятна история!

Но по-прозаична версия показва, че железопътната линия е построена през съветската епоха за военни цели и за по-голяма секретност е била прикрита от засадени дървета. С времето военните си тръгнали и природата остава сама. Оттогава природата превръща тунела в истинско чудо, уникална сводеста структура. И когато товарният влак от дървообработващия комбинат в Оржев започва да се движи всеки ден по коловоза и да се удря в клоните на дърветата и храстите, формата му става перфектна.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Svitlana Yusupova (@svitlana_yusupova)

Зеленият тунел има романтична история зад себе си. Но това не е всичко, това място има необичайна аура, атмосфера на място, където мечтите се сбъдват и сърцата се обединяват. Тази аура е изразена със зелена арка, а двете релси означават пътищата на два живота. Има редица вярвания за тунела и неговите особености. Двойките вярват, че целувка в тунела ще засили любовта им за цял живот и ако застанат на релсите и се прегърнат, никога няма да се разделят. Тунелът е популярен сред младоженците, те обичат да правят сватбени фотосесии тук и дори засаждат цветя, които символизират нежни и страстни чувства. Местните казват, че посещението на тунела е добър знак за всеки и съветват да го посещавате няколко пъти годишно!

Интересни факти за Тунела на любовта Тунелът на любовтa

1. Тунелът може да се види в реклами на известни марки. През 2012 г. японската компания Fujifilm заснема 40-секундно видео, чиито герои внезапно падат от здрава зелена стена в тунел и бързо заснемат различни чудеса с чисто нова камера.

2. Преди няколко години японският режисьор Акиоши Имазаки засне филм в тунела. Мястото за стрелбата е намерено случайно, чрез линк в интернет. Имазаки бил толкова очарован от красотата на тунела, че не само довел снимачен екип в Украйна и заснел прекрасна лирическа драма, но и преименувал филма на „Клеван – тунел на любовта“. Главната роля във филма, посветена на трудностите на млада двойка, изиграва любимката на японската публика, 17-годишната манекенка и актриса Мики Хонока. Премиерата на филма беше през ноември 2015 г. на Международния филмов фестивал в Ханой. Така целият свят научи за красотата на украинската природа.

3. На 20 май 2017 г. в Китай, близо до град Хефей (провинция Анхуей), беше открито романтично място, наречено „Тунел на любовта“. На церемонията по откриването присъстваха представители на Украйна. Този тунел е подобен на украинския тунел на любовта, макар и много по-малък по размер.

4. Тунелът в Клеван периодично се появява в топ списъците на най-удивителните железници на планетата.

Какво друго да видите в Клеван освен Тунела на любовта?

Тези, които се интересуват от украинската история, ще се радват да видят високите и здрави стени на замъка Клеван (1475 г.). Замъкът, който е принадлежал на семейство Чарторийски, в момента се нуждае от реставрация. Най-добре запазен е четириетажен сводест мост на мощни подпори, разположен над рова. В близост до замъка има красива църква Рождество Христово (1777 г.), а от другата страна на пътя – църквата Благовещение с камбанария (1630 г.). В близост до църквата има двуетажна камбанария.

Ако искате да усетите какво е истинска романтика, извън пространството и времето, тогава е време да посетите Тунела на любовта.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button