Новини

30 души ще изкачат Мусала, за да посрещнат Нова година

30 човека ще извървят пътя до най-високата точка на Балканите, за да посрещнат новата 2023 година! Планинари изкачват 2925 м в Рила планина, за да стигнат до връх Мусала и да се насладят на прекрасната гледка от покрива на Балканския полуостров. Утре групата отпътува от София към Боровец.

„Когато пристигнем, се качваме на лифта за Ястребец и ни предстои преход до заслона под върха. Той отнема около четири часа“, разказва пред „България Днес“ един от организаторите – Йордан Конов.

След като разтоварят багажа и вземат малко дъх, ентусиастите ще се изкачат до самия връх, за да изпратят последния залез на 2022 година.

„За хората, които са любители на това да наблюдават изгреви и залези, е много вълнуващо. Ако времето позволи, ще видим феноменални гледки. Създава се голямо настроение, хората си отварят шампанско, любуват се на планината“, допълва Конов.

Щом слънцето залезе, групата ще се отправи отново към заслона, където предстои купонджийската част. Предварително всеки е подготвил нещо за хапване и пийване, в полунощ по традиция ще тропнат хоро, ще си пожелаят хубави неща за предстоящата година и ще се отправят към леглата.

„Не може да си позволим да се веселим до ранни зори, тъй като сутринта ни предстои изгрев и хората трябва да отпочинат. На тази височина човек бързо се наспива, така че няколко часа ще са достатъчни. Ще станем рано и с челниците отново ще се отправим към връх Мусала, за да посрещнем първия изгрев за 2023 година“, разказва Йордан.

Нестандартното приключение се осъществява за четвърта поредна година, така че организаторите имат опит. От година на година желаещите се увеличават все повече, което си личи по бързо изчерпаните места. Тази година сред най-малките празнуващи ще е 13-годишно дете, което ще направи празника още по-незабравим.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button