КласацииСвят

11 задължителни неща за правене в Талин през зимата

Талин е невероятно място за посещение на Коледа и с толкова много страхотни неща за правене в Талин през зимата, ето някои от тях.

Старият град на Талин

Старият град на Талин е красиво причудлив, с калдъръмени улици и архитектура като приказка, което го прави водач сред нещата, които трябва да правите в Талин в зимния списък.

Особено през по-студените сезони Старият град на Талин е наистина нещо вълшебно. Ако не вали сняг, то вече излъчва коледни и зимни вибрации.

Ако сте за първи път в столицата и търсите малко напътствие. препоръчваме да резервирате частна пешеходна обиколка с местен.

Красивите светлини и декорации наистина ви карат да се  чувствате като в стар средновековен филм през зимата. Така че не забравяйте да разгледате красотата му.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Tallinn, Estonia 🇪🇪 (@tallinn_city)

Гледни точки в Талин

Едно от най-популярните места е платформата за гледане на Кохтуотса, заради известния цитат на стената, който гласи „времената, които имахме“.

Другите две добри места са платформата Patkuli Viewing Platform и Danish King Garden.

От всички споменати гледни точки можете да видите Талин от високо цветните му покриви.

Датската градина обаче не е толкова площадка за наблюдение, а по-скоро парк със стари скулптури и статуи.

Трябва да добавите поне едно от тях към списъка си с неща за правене в Талин през зимата, защото градът изглежда още по-красив с нотка на скреж отгоре. Или още по-добре, ако има сняг!

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Tallinn, Estonia 🇪🇪 (@tallinn_city)

Коледен базар в Талин

През 2018 г. Коледният базар в Талин беше класиран като номер едно в Европа. Той обикновено се отваря около средата на ноември и завършва в края на първата седмица на януари.

Разгледахме малките осветени алеи на магическия градски център, точно в средата на Стария град на Талин.

Коледният базар несъмнено е най-важното събитие от културния календар на Талин и едно от най-добрите неща за правене в Талин през зимата.

Самият пазар се управлява от граждани и посетители. Ако имате късмета да го хванете, когато вали сняг, тогава ще изпитате истинския приказен чар на Талин.

Площадът на кметството (Старото кметство)

Кметството на Талин се намира точно в центъра на стария град, точно там, където се провежда коледният базар. Това е най-старото кметство в цяла Скандинавия и единственото запазено в готически стил.

Статуята на Стария Томас, която се намира точно на върха на кулата на кметството, е там от 1530 г. и се е превърнала в един от символите на Талин.

Днес кметството се използва основно за концерти.

Карайте кънки на лед

Кънките на лед са едно от най-вълшебните неща за правене в Талин през зимата. Ледената пързалка в центъра на Стария град на Талин отваря в началото на декември и затваря около края на март.

Не пропускайте да създадете приказни спомени на тази уникална ледена пързалка на улица Harju до историческата църква Св. Никола.

Естонски музей на открито

Естонският музей на открито е само на 15 минути път с кола от Талин и показва селската архитектура и начин на живот на страната.

В музея има 14 чифлика и те разглеждат как са живели семействата и обществото през 18-20 век.

Всичко в пространството на това старо село има църква, хан, училищна къща, мелници, пожарна, магазин и рибарски навеси до морето.

Билетите за музея са €9, но това е за самостоятелна разходка.

Ако търсите образователно посещение, най-добре е да резервирате Талин: 3-часов етнографски музей на Естония .

Пътуванията с екскурзовод могат да бъдат скъпи, но е страхотно изживяване да видите как са живели хората в Естония.

Музеят е отворен през цялата година, предлагайки множество забавления, интересни семинари и събития, на които да се насладите, независимо от възрастта ви.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Tallinn, Estonia 🇪🇪 (@tallinn_city)

Катедралата Александър Невски

Катедралата Александър Невски се намира на хълма Тоомпеа и е завършена през 1900 г. Това е руска православна църква и е един от най-монументалните примери на православната сакрална архитектура в Талин.

Това със сигурност е икона на града и е често посещаван, защото е толкова красиво декориран отвътре и отвън.

Най-мощната група камбани в града седи точно в тази църква.

Църквата Свети Олаф в Талин

Църквата Свети Олаф е затворена за влизане през зимата! Но все още една от най-емблематичните сгради за посещение в града.

Готическата църква Свети Олаф е била най-високата сграда в света. По-точно, между  1549 до 1625г.

Неговият 159-метров шпил е бил ясен ориентир за приближаване на кораби през деня, но след като е ударен от мълния повече от няколко пъти, е бил скъсен. Сега църквата все още остава като важен символ за града.

Църквата е пълна с история и входът е свободен. Ако искате да се качите на кулата, това също е безплатно с карта на Талин. Трябва да го добавите към списъка си с неща за правене в Талин през зимата.

Разходете се около Телискиви

Tellskivi е индустриален комплекс, който се намира в покрайнините на столицата. Това е творческата страна на Талин, така че ако обичате готините хипстърски магазини и кафенета, Telliskivi е вашето място.

Това е най-големият творчески център в Естония, състоящ се от много странни студия и творчески компании.

Кои са най-снежните градове в Европа?

Всяка събота в района се провежда битпазар и има близо 600 културни събития, които се провеждат годишно.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Tallinn, Estonia 🇪🇪 (@tallinn_city)

Направете средновековна пешеходна обиколка на града

Tales of Reval е задължителна безплатна пешеходна обиколка в Талин. Той се ръководи от костюмирани актьори, които връщат гостите във времето на търговците на Ханза.

Това е супер забавно и образователно шоу около всички най-важни забележителности на Стария град. Всеки е добре дошъл да се присъедини към голямото старо приключение.

Обиколките тръгват всеки ден в 11:30 часа пред Туристическия информационен център.

Това не е обикновена пешеходна обиколка, по-скоро е представление, където ще бъдете преведени през стария град на Талин и ще бъдете научени на всички исторически факти по забавен начин.

Продължава около час и е не само едно от най-добрите неща за правене в Талин през зимата, но и през цялата година!

Яжте местно – особено ръжен хляб

Задължително е. Естонците обичат своя ръжен хляб, така че е редно да го опитате, когато посетите града.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button