Свят

Мартиника – какво трябва да знаем за най-далечната територия на ЕС

Разположен в сърцето на Антилския архипелаг в Карибите, остров Мартиника е третият по големина в региона. Всяка година хиляди туристи пътуват до Мартиника, за да се възползват от многобройните й богатства, за да се откъснат напълно от ежедневния си живот.

Трудно е да заобиколите това, което островът може да предложи с едно пътуване до Мартиника. Освен своите планини, тропически гори и райски плажове, остров Мартиника има с какво да изненада своите посетители. Когато искате да пътувате до Мартиника, може да имате въпроси като къде е Мартиника, как да пътувате до Мартиника, коя е столицата й, какво е времето на острова,

Къде е Мартиника и защо да пътуваме до там?

Част от Френските Антили в Карибско море, Мартиника предлага примамлива комбинация от великолепни плажове, буйни планини и ярки тропически градини. Но островът има и завладяваща история, която да ви разкаже чрез архитектурни обекти, музеи и паметници, свидетелстващи за предколумбовото и колониалното минало на острова.

 Как да пътувам до Мартиника?

Мартиника е френска територия. Това ще опрости максимално пътуването до острова. Плащанията се извършват в евро или долари. Има много директни полети, които ще ви отведат до острова без виза за гражданите на повечето страни. Най-лесно за българите е с полет от Париж. Също така, за любителите на круизи има много възможности да стигнат до острова.

Столицата на Мартиника

Форт дьо Франс, столицата на острова, наричана преди Форт Роял, има около сто хиляди жители. Столица е от 1902 г. В града има много красиви забележителности и комфортни хотели. Градът е разположен около „La Savane“, централен парк, осеян с палми, пътеки и статуи, включително една на императрица Жозефина, която е обезглавен паметник, тъй като тя е възстановила робството.

Населението на Мартиника

Островът има население от над 350 000 души. По-голямата част от населението е от френски произход, а други африкански. Следователно официалният език е френски, но много хора могат да говорят креолски, английски и испански.

Култура на Мартиника

Невъзможно е да не останете впечатлени от очарованието на населението на Мартиника – усмихнат народ, приветлив и лесен за сближаване. По време на вашето пътуване ще имате възможност да научите повече за местните обичаи и много влиятелната креолска култура в региона. Мартиника живее в ритъма на слънцето, морето и фестивалите. Доброто му забавление не само ви откъсва от ежедневието, но и зарежда батериите ви в топла и приятелска атмосфера.

 Времето на Мартиника

На Мартиника има само два сезона. От януари до юни в Мартиника е сухият сезон със слънце и малко дъжд. Времето на Мартиника е идеално за тези, които искат да избягат от студа. Зимата, от юли до октомври, съответства на повишаване на температурата и влажността. Този втори сезон се характеризира с множество превалявания, слаб вятър, който подчертава усещането за жега, и спад в туристическия трафик. Цените на хотелите и ресторантите на острова могат да бъдат до половината по-високи през този период. От гледна точка на температурата, тя се колебае между 28 и 33 градуса през цялата година. Свежестта обаче съществува във висините. С изкачването на Mount Pelee, ще откриете няколко климатични етапа, всяка със своята специфична растителност.

Най-добрите места за престой в Мартиника

Независимо дали искате да отседнете в малък очарователен дом или голям луксозен хотел, предложенията за настаняване на Мартиника са толкова богати, колкото и разнообразни. Очарователната къща за гости Plein Soleil , например, ви посреща в типична мартиниканска къща на място, непознато за тълпи от туристи. Можете също така да се насладите на ваканцията си, за да се поглезите, като изберете един от 4-звездните хотели на Мартиника като Cap Est Lagoon Resort & Spa, превъзходно заведение с лице към кораловия риф.

Най-луксозните хотели на Мартиника

За разлика от други околни острови, Мартиника предлага доста ограничен избор от хотели от висок клас. Причината по същество е историческа, тъй като развитието на туризма тук съвпада с възхода на евтините почивки, достъпни за най-голям брой през 60-те и 70-те години. От 90-те години обаче тенденцията се обърна и се появиха по-малки структури. Най-добрите места за престой в Мартиника включват Cap Est Lagoon Resort & Spa Hotel, Hotel Plein Soleil, French Coco Hotel и Hotel Bakoua.

Исторически места за посещение в Мартиника

От Сен Пиер до Форт дьо Франс, Мартиника има много исторически забележителности, които ви позволяват да проследите очарователното минало на територията. Във Форт дьо Франс, столицата на Мартиника, ще откриете изящни креолски резиденции, катедралата Сен Луи, библиотеката на Шолчер и други необикновени паметници. Направете обиколка на най-важните неща на острова като Chateau Dubuc и неговите прекрасни руини с изглед към залива на известната ботаническа градина на Балата, едно от най-добрите места в Мартиника.

Най-добрите места в Мартиника

Мартиника е заобиколена от отлични и дълги ивици фин пясък. Тук плажовете са по-красиви от останалите и предлагат истински пейзажи от пощенска картичка. Независимо дали искате да правите дейности като каяк или кайтсърф, или просто искате да се отпуснете край морето, плажовете на Мартиника няма да ви разочароват. За изключително изживяване можете да се отправите към Les Salines в южната част на острова. Те са сред най-добрите места в Мартиника и най-красивите плажове в Карибите като цяло.

Природни обекти: Пътуването на Мартиника не е запазено само за любителите на безделието, тъй като островът също е дом на изключителни природни ресурси. Например, това е случаят с езерото SalinesМартиника, идеално запазен природен обект, където се срещат гора и солено езеро. За панорамна гледка към цялата южна част на острова се отправете към гледката на Le Morne. От там нагоре панорамата над брега, град Марин, вулкана Creve-Coeur и планината Pelee дава възможност да се запознаете с природните ресурси на Мартиника.
Цветни градини: Мартиника е наречена „островът на цветята“ заради невероятното разнообразие на своята флора. Подобно на гигантска ботаническа градина, тя предлага красив преглед на природните чудеса на Карибите. Между полетата от захарна тръстика и пейзажите, съставени от хиляди цветя, любителите на цветята ще бъдат в рая. Ботаническа градина Балата е собственост на страстни градинарицветна градина, близо до Форт дьо Франс, има повече от 3000 вида тропически растения и цветя, както и езера, осеяни с водни лилии и лотосови цветя. Мостовете на маймуните сред върховете ви дават въздушна гледка към буйните градини, докато колибри бръмчат в уханния въздух. Почти навсякъде се намират пейки за почивка и възхищение на природата.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Nicolas Teya Buchert (@teyabuchert)

 Най-добрите дейности за правене на остров Мартиника

Препоръчително е да опитате креолска кухня с най-голямо уважение към традициите. Мартиниканите наистина обичат добрата храна и многобройните влияния на острова се усещат дори в чиниите. Ястията се състоят от вносни храни като ориз и подправки и местни храни като екзотични плодове, риба и морски дарове. Ресторантите на столицата са най-екзотичните места за посещение в Мартиника, за да се насладите на нейната храна.

Гмуркане: Морското дъно на Мартиника е много красиво. Ако никога не сте се гмуркали, възползвайте се от възможността да направите първото си гмуркане. Има няколко известни места за гмуркане в Мартиника, а някои от тях са напълно подходящи за начинаещи. Местата Trois Ilets, Marin или Anse à l’âne са идеални за първо гмуркане при оптимални условия: малко или никакво течение, висока температура на водата през цялата година, интересно морско дъно както за флората, така и за фауната.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button