Новини

Застрашено ли е от изчезване Каспийско море

„Каспийско море е напът да изчезне и свързаните с това екологични проблеми не могат да бъдат пренебрегвани“. Това заяви казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев по време на неофициалната среща на върха на Организацията на тюркските държави, предаде ТАСС, цитиран от Dariknews.bg.

„Отбелязахме значението на увеличаването на логистичния потенциал на Каспийско море. В същото време е недопустимо да се пренебрегват екологичните му проблеми. Морето е на ръба на изчезването. Най-важната задача е да се опазят околната му среда, флората и фауната. Трябва да се разработят конкретни решения за спасяването на Каспийско море. Дошло е времето да се засили взаимодействието на учените от тюркските страни“, каза Токаев.

Той изрази загриженост относно пресъхването на Аралско море и опустиняването на територията му. „Територията, засегната от екологичната катастрофа, трябва да бъде рекултивирана. Важно е ефективно да се използват водните ресурси на трансграничните реки. За тази цел е необходимо по-широко да се използват водоспестяващи технологии“, обясни казахстанският държавен глава.

Баку – приказка от Изтока и Запада

Според него климатичната ситуация на планетата като цяло се усложнява. „Необичайните горещини, горските пожари, сушите и наводненията, които се случват в различни части на света, ясно потвърждават тази тенденция. Готови сме да засилим сътрудничеството си с тюркския свят по въпросите на климата. Тази година планираме да вземем активно участие в работата на конференцията за климата COP29, която ще се проведе в Азербайджан. Казахстан подхожда отговорно към своите ангажименти по отношение на изменението на климата. През 2026 г. ще проведем регионална среща на върха по въпросите на климата под егидата на ООН. Сигурен съм, че нашите тюркски братя ще вземат активно участие в нейната работа“, добави Токаев.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button