19.2 C
София
вторник, септември 26, 2023
spot_img
ruse русе

Защо Wizz Air спира полетите до Кишинев и опасна ли е Молдова?

Wizz Air спира полетите до Молдова от съображения за сигурност. Унгарската нискотарифна авиокомпания съобщи в понеделник, че ще спре полетите до молдовската столица Кишинев от 14 март. Това се дължи на опасения за безопасността на въздушното пространство на страната .

Органът за гражданска авиация на Молдова определи решението като внезапно и достойно за съжаление.

Защо Молдова се смята за опасна?

Напрежението между Русия и Молдова нарасна през последните месеци, след като руски ракети, насочени към Украйна, навлязоха във въздушното пространство на Молдова.

Има също опасения, че Русия може да засили опитите си да дестабилизира страната, която се разклаща от войната в съседна Украйна. Властите обвиниха Кремъл за подхранването на антиправителствени протести, нещо, което Русия отрича.

Молдовският външен министър Нику Попеску заяви в сряда, че страната му е подготвена за „пълен спектър от заплахи“.

Wizz Air заявява, че безопасността на пътниците и екипажа остава техен „приоритет номер едно“. В съобщението се добавя, че „след последните събития в Молдова и повишения, но не непосредствен риск във въздушното пространство на страната, Wizz Air взе трудното, но отговорно решение да спре всички полети до Кишинев от 14 март.“

Wizz Air стартира полетите между Варна и Прага

Органът за гражданска авиация на Молдова казва, че молдовските власти са били информирани по имейл за решението на Wizz Air, добавяйки, че авиокомпанията е поискала одобрение за лятното си разписание на полетите на 14 февруари и го е получила в понеделник.

Wizz Air ще заложи на заместващи полети до съседна Румъния

Wizz Air допълни в изявление, че ще включи допълнителни полети от румънския град Яш – на около 150 км от Кишинев. Те ще включват нова услуга до Берлин и повече полети до Барселона, Милано Бергамо, Болоня, Рим Чампино, Рим Фуимичино, Дортуманд, Ларнака, Лондон Лутън и Тревизо.

Полетите до Будапеща и Прага няма да бъдат заменени, а тези за Кишинев ще бъдат пренасочени към други дестинации в мрежата на Wizz Air, се казва в съобщението.

Какво казват молдовските власти за опасенията за безопасността?

„След като анализираха рисковете, правителствените агенции установиха, че полетите в националното въздушно пространство могат да се извършват безопасно, като се следват редица процедури, и те съжаляват за внезапното решение на Wizz Air“, се казва в публикация в официалния канал на молдовското правителство в Telegram.

В него се казва, че органът за гражданска авиация и Министерството на инфраструктурата и регионалното развитие са били в „постоянно сътрудничество“ с представителите на Wizz Air и са ги информирали за действащите процедури за гарантиране на сигурността на въздухоплаването.

Авиационните власти казват, че ще предприемат „всички необходими действия“, за да върнат Wizz Air на летището в Кишинев възможно най-скоро и да привлекат други нискотарифни авиокомпании.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации