Свят

Защо да посетим Хавана през февруари

Хавана, пулсиращата столица на Куба, се движи в ритъм, от който не можете да се откъснете. Още с появата на „Тропикана“ с гръм и трясък на сцената, афро-латино музиката и танците на Хавана завладяват въображението на хората по света.

Всичко започва през 1939 година с една великолепна идея, родена в крайградска вила с голяма и просторна тропическа градина – монтирайте открита сцена в тази джунгла и напълнете алеите със стотици изпълнители, в плен на шумен афро-латино ритъм, облечени в пищни костюми и със сладострастна хореография. Кабарето „Тропикана“, превърнало се в олицетворение на дореволюционния декаданс на Куба от времената на Батиста, дори оцелява от революцията.

Кога да посетим Хавана?

Февруари е чудесно време да отидете там. Почти не вали и можете да прекарате топлата нощ навън.

Също като „Тропикана“, Хавана е изпълнена с ритмични звуци и пулсира от музика – от уредбите на колите кънти регетон, вълните ритмично се разбиват на плажа Малекон, а от отворените прозорци на уличните барове се носят звуците на салса.

Градът е обзет от носталгична горчивина – закърпени автомобилни динозаври бълват пушек и с дрънчене се носят край рущащи се представителни сгради от миналото, едва осветени от уличните лампи.

куба хавана
Снимка: Pixabay

Започнете от Стария град, Хабана Виеха, и се възхитете на величествените барокови сгради на катедралата „Сан Кристобал“ и Двореца на капитан-генералите. После се отправете към центъра на Хавана, за да видите Капитолия, една от емблемите на града. Вътре може да се разходите из пищната „Зала на изгубените стъпки“ и да послушате загадъчната акустика, на която се дължи името й.

После отдайте дължимото на колониалното минало на Куба с идеалното мохито, забъркано в бара на терасата на хотел „Инглатера“, наблюдавайки стилните кубинци, които се забавляват там.

Хавана може и да е устремена към бъдещето, с изобилието си от модерни барове и превъзходни места за хранене из целия град, но навсякъде цари усещането, че е спряла в 1960 година, което я прави един от най-очарователните градове на планетата.

По кое друго време си струва да посетим Хавана?

Юли-август. Не пропускайте хаванския карнавал. Това едноседмично празненство изпълва улиците на Хавана със звуци и пъстри шествия.

Планиране на пътуването:

Как да стигнем: Основното летище е „Хосе Марти“, на 15 км югозападно от Хавана

Предвижване там: Най-евтините и лесни начини да обикаляте Хавана са такситата, коко-такситата (триколесни моторни возила за двама-трима души), велосипедите под наем и пеша.

Времето: Февруари е най-сухият месец, с най-малко влага, а слънчевите дни се разглаждат от северните пасати. Средната температура е 22 градуса.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button